Amsterdam,
15
mei
2017
|
16:18
Europe/Amsterdam

Mensen presteren gemiddeld 10 procent beter in een gezond kantoor

Opzienbarende resultaten uit onderzoek van Universiteit Twente en CBRE

Draagt een gezondere werkomgeving bij aan het welzijn, de gezondheid én het prestatievermogen van medewerkers? Absoluut. Uniek, diepgaand onderzoek van de Universiteit Twente en internationaal huisvestings- en vastgoedadviseur CBRE bevestigt dit. De resultaten van het onderzoek naar de relatie tussen aandacht voor gezondheid & welzijn op de werkvloer en de effectiviteit van de medewerker zijn opzienbarend.
Uit de experimenten blijkt dat mensen significant beter functioneren en presteren in een gezonde, inspirerende werkomgeving. Daarnaast gaven zij aan zich gelukkiger, energieker en gezonder te voelen. De resultaten van het onderzoek zijn gebundeld in het e-paper Het sneeuwbaleffect van Healthy Offices.

Tijd voor actie
Het merendeel van onze tijd brengen we door op onze werkplek. Een plek waar aandacht voor gezondheid nog in de kinderschoenen staat en waar een burn-out een veelvoorkomend en toenemend wereldwijd verschijnsel is. Tijd voor actie, vond Elizabeth C. Nelson, promovendus Biomedical Engineering aan de Universiteit Twente. Haar onderzoeksteam bundelde de krachten met CBRE en voerde een wetenschappelijk onderzoek op de werkvloer uit.

Onderscheidend en wetenschappelijk
Eerder onderzoek naar het effect van de werkomgeving op het potentieel van werknemers is wel uitgevoerd maar vaak in extreme situaties. Nog niet eerder werd dergelijk onderzoek in ‘normale’ situaties en met ‘gezonde’ mensen gedaan. Het onderzoek van Universiteit Twente en CBRE brengt bedrijfsleven en wetenschap samen en onderscheidt zich door de duur, omvang en verschillende methodes die zijn gebruikt. Op het Amsterdamse hoofdkantoor van CBRE is tijdens een periode van 7 maanden onderzoek uitgevoerd. 124 Medewerkers hebben deelgenomen aan deze multidisciplinaire studie. Tijdens een periode van 2 maanden werd data verzameld zonder verandering (‘gewone situatie’), daarna werd gedurende 5 maanden iedere maand een element aangepast. Een deel van de werkplekken werd onder andere ingericht met meer groen, betere verlichting en de deelnemers werden gestimuleerd om meer te bewegen, te ontspannen, gezonder te eten en minder koffie te drinken. De effecten hiervan op de prestaties van medewerkers overstegen alle verwachtingen van het onderzoeksteam.
Alle experimenten lieten een verbetering in prestaties zien in de gezondere werkomgeving. Naast deze experimenten werden ook overige methodieken gebruikt: dagelijkse vragenlijsten, 1-op-1 interviews en activity trackers. In totaal werden meer dan 100.000 datapunten verkregen.

Relevantie
De veranderingen die in de kantooromgeving gedaan zijn hebben een positief effect op het welzijn van de werknemer. Gezond kunnen leven op kantoor geeft hen een goed gevoel en dit blijkt van positieve invloed te zijn op hun effectiviteit. De werkomgeving aanpassen is ook nog eens een slimme zakelijke investering. De introductie van gezondere kantoren kan ervoor zorgen dat de aanzienlijke kosten van ziekteverzuim, burn-outs en een hoog personeelsverloop drastisch worden verlaagd of zelfs weggenomen. Een samenvatting van de belangrijkste resultaten van het onderzoek zijn overzichtelijk weergegeven in figuur 1.

Sneeuwbaleffect
Een onverwacht, maar welkom gevolg van het onderzoek: deelnemers namen hun gezonde gewoontes ook mee naar huis. Onderzoeker Elizabeth C. Nelson spreekt van een sneeuwbaleffect:

Elizabeth C. Nelson, promovendus Biomedical Engineering
Het onderzoek werkte aanstekelijk. Deelnemers dronken niet alleen meer water op kantoor, maar kozen ook thuis voor water met fruit in plaats van frisdrank of koffie. De invloed van het onderzoek was zo krachtig. De gezonde aanpassingen beïnvloedden niet alleen de uren op werk, maar ook die daarbuiten en ook partners en kinderen van de deelnemers werden enthousiast.
Elizabeth C. Nelson, promovendus Biomedical Engineering

Empowering workplace
Wouter Oosting, Senior Director Workplace Strategies & Design CBRE, is ervan overtuigd dat er verandering in de lucht hangt. Hij spreekt in binnen- en buitenland over het onderzoek naar de effecten van gezonde aanpassingen op de werkvloer en zijn boodschap blijft hangen.

Wouter Oosting, Senior Director Workplace Strategies & Design
Met behulp van draagbare technologieën en de juiste werkomgeving kunnen organisaties hun mensen stimuleren om op het gebied van gezondheid én performance het beste uit zichzelf te halen. Hiermee kan het bedrijfsleven een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van het aantal burn-outs, maar ook bij het verbeteren van de kwaliteit en prestaties van organisaties. We kijken nu nog veelal vanuit gebouwperspectief, maar het gaat om de mensen die er werken. Ik weet zeker dat we in de toekomst kantoren gaan bouwen waarin de gezondheid van de mens centraal staat.
Wouter Oosting, Senior Director Workplace Strategies & Design

In een proefkantoor op de Zuidas werd álles veranderd: beweging, eten, planten én de stoel.

15
mei
2017
www.nrc.nl
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.