Amsterdam,
10
januari
2017
|
11:40
Europe/Amsterdam

Absoluut recordjaar voor Nederlands vastgoed

Beleggingsvolume stijgt op jaarbasis met 18% naar € 13,5 miljard

In 2016 is in totaal voor ruim € 13,5 miljard belegd in Nederlands commercieel vastgoed, dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE. Dit is een absoluut record en een stijging ten opzichte van 2007, dat toen met een investeringsvolume van€ 13,15 miljard als recordjaar de boeken in ging.

In Nederland werd in de eerste drie kwartalen van 2016 voor ruim € 7,8 miljard verhandeld. In het laatste kwartaal is hier nog € 5,7 miljard aan toegevoegd. Beleggers hebben hun zinnen met name op kantoren (€ 5,8 miljard) en woningen (€ 3,3 miljard) gezet. Het beleggingsvolume in bedrijfsruimte is met € 1,2 miljard stabiel gebleven en voor winkelvastgoed lag het volume met€ 1,8 miljard lager dan vorig jaar, toen de Corio/Klépierre portefeuille voor € 730 miljoen werd aangekocht door Wereldhave. Daarnaast is dit lagere volume te verklaren door onzekerheid op de winkelmarkt door faillissementen van grote binnenlandse winkelketens eind 2015 en begin 2016.

Jos Tromp, Head of EMEA Research
Beleggers zijn veelal risicomijdend. Investeren in een land met gezonde, economische fundamenten en relatief hoge rendementen past goed in dit plaatje. We zien door een schaarste aan prime product dat beleggers hun blik verruimen. In hun zoektocht naar rendement kijken ze niet meer alleen naar Amsterdam maar ook naar steden als Rotterdam en Utrecht. Daarnaast zien we de interesse in commercieel vastgoed in niche markten toenemen. Met name zorgvastgoed is een gewild product.
Jos Tromp, Head of EMEA Research
Erik Langens, Executive Director Capital Markets
Zowel grote portefeuilles als single assets wisselden van eigenaar in 2016. Voor 2017 verwachten we weer een hoog volume, mede gestuwd door investeringen in de winkelmarkt. Ondanks de uitdagingen die er nog liggen zien wij door een aantal positieve signalen volop kansen voor beleggers. Het consumentenvertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest en de grootste pijn op het faillissementenvlak is genomen. Dit, samen met het feit dat winkelobjecten relatief gunstig geprijsd zijn, belooft een goed jaar voor de retailmarkt in 2017.
Erik Langens, Executive Director Capital Markets

CBRE Nederland publiceert op 19 januari a.s. zijn Real Estate Market Outlook 2017 waarbij de focus ligt op de verwachtingen voor de commerciële vastgoedmarkt in Nederland voor het komende jaar.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.