05
maart
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amerikaanse beleggers stuwen Europese vastgoedmarkt

Bijna één derde van de grensoverschrijdende beleggingen in de Europese vastgoedmarkt kwam vorig jaar voor rekening van Amerikaanse partijen, zo blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Het beleggingsvolume is hierdoor dan ook gestegen. Het groeiend aantal niet-Europese beleggers heeft het continentale volume tot € 118 miljard opgedreven, een stijging op jaarbasis met 7%. Niet-Europese beleggers waren goed voor 17% van het totale beleggingsvolume (tegen 13% in 2010).

Beleggers uit de VS en Canada waren verantwoordelijk voor maar liefst 30% van het grensoverschrijdende investeringsvolume, tegenover 21% in 2010. Partijen uit de VS investeerden € 9 miljard, uit Canada kwam een volume van € 2 miljard. Canadese partijen zijn voornamelijk institutionele beleggers, die in de relatief kleine thuismarkt onvoldoende mogelijkheden hebben om in vastgoed te beleggen. Uit de VS komen meer opportunistische beleggers, met name private equity partijen die op zoek zijn naar ‘distressed’ mogelijkheden die een hoog rendement (maar ook een hoog risico) bieden.

Deze partijen richten hun focus ook in toenemende mate op de Nederlandse markt, die voor hen een steeds aantrekkelijker prijsniveau biedt. Partijen als Blackstone en Carlyle hebben zich inmiddels op segmenten als hotels en kantoortransformaties (studentenhuisvesting) gericht.

Sovereign Wealth Funds en pensioenfondsen uit Azië en het Midden-Oosten waren eveneens belangrijke kopers in Europa. Hun aandeel is de afgelopen jaren geleidelijk gestegen, maar zij richten zich nog vrijwel uitsluitend op grootschalige ‘core’ producten in de topmarkten van Europa, met name Londen en Parijs. Op stedelijk niveau heeft Parijs met een investeringsvolume van € 7.9 miljard de koppositie overgenomen van Londen (€7.8 miljard) in de lijst van Europese steden die het meest populair zijn bij investeerders.

Europese beleggers, met name Duitse, zijn getalsmatig nog altijd de belangrijkste partijen maar vooral het aandeel van de Duitse beleggers is dramatisch gedaald. Zij waren in 2011 goed voor slechts 12% van het Europese beleggingsvolume, tegen een aandeel van 24% in 2009 en 2010. De crisis bij de open-end fondsen is hier uiteraard debet aan, met inmiddels een fors aantal fondsen in liquidatie. Duitse open-end fondsen die nog wel actief zijn als kopers richten zich meer en meer op de Duitse thuismarkt, waar zij in het verleden betere resultaten hebben geboekt.