03
augustus
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amsterdam blijft favoriete vestigingsplaats luxe retailers

In de eerste helft van 2012 zochten Nederlandse en buitenlandse winkelketens onverminderd door naar winkelruimte in Nederland.

Dit blijkt uit de laatste Market View Dutch Retail Market van CBRE. De zoekers waren veelal retailers in het lagere segment. Voor retailers in het luxe segment blijft Amsterdam nog steeds de favoriete locatie om zich te vestigen
Verder viel de sterke activiteit van opticiens en gehoordeskundigen op de huurmarkt op. Dit is niet alleen te verklaren door de vergrijzing; dankzij een groter aanbod van winkels en gunstigere huurprijzen kunnen deze retailers nu winkels huren op locaties die vóór het begin van de crisis niet binnen hun bereik lagen.

De groei van de leegstand is sterk vertraagd. In juni werd er circa 2,9 miljoen m² winkelruimte aangeboden. Dit is een stijging van 0,7% ten opzichte van eind 2011, een jaar waarin de leegstand significant sterker groeide. Vanwege diverse faillissementsperikelen is het echter niet ondenkbeeldig dat de leegstand in de loop van 2012 sterker zal toenemen. Binnen de E-commerce hebben vooral startende E-retailers het moeilijk.

Het investeringsvolume op de winkel beleggingsmarkt was in 2012 H1 circa 56% lager dan in 2011 H1. Toch zijn er belangrijke deals gesloten: ASR Dutch Prime Retail Fund kocht een winkelcomplex aan het Amsterdamse Koningsplein en The Wall XL Stores langs de A2 in Utrecht werd verkocht aan een joint venture van SNS Property Finance en Reggeborgh. Supermarkten genereren een zekere inkomstenstroom vanwege een vaste clientèle met een vrij stabiel uitgavepatroon. Momenteel zijn dit aspecten die zorgen voor toenemende interesse van beleggers in dit segment.

MarketView Dutch Retail Market H1 2012MarketView Dutch Retail Market H1 2012