08
maart
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amsterdam vestigt opnamerecord voor derde achtereenvolgende jaar

De opname van datacenterruimte in Europa is in 2012 met ruim 12% gestegen, zo blijkt uit de laatste European Data Centres MarketView van CBRE.

Dit rapport geeft elk kwartaal de ontwikkelingen weer in de vijf belangrijkste Europese datacenterlocaties: Londen, Frankfurt, Parijs, Amsterdam en Madrid. De opname werd vooral door een sterk laatste kwartaal opgedreven, hoewel gedurende het jaar onvoorspelbare vraagpatronen ook een indicatie waren voor economische onzekerheid.

2012 zag eveneens een sterke stijging in de activiteit van exploitanten. Het aanbod van datacenter-capaciteit steeg vorig jaar met een recordvolume van 106MW, waarbij Amsterdam en Londen de grootste stijgingen lieten zien. Daarnaast heeft de consolidatie van exploitanten zich onverminderd doorgezet, waardoor een aantal van de belangrijkste partijen heeft kunnen uitbreiden, zowel in bestaande als in nieuwe markten.
Het merendeel van de opname kwam voor rekening van de Technologie, Media en Telecom (TMT) sector. Snel groeiend Cloud-gebruik en ontwikkelingen in zakelijke en persoonlijke technologie zijn de belangrijkste drijfveren voor groei in deze sector. De verwachting is dat deze zich in de nabije toekomst zal voortzetten.

Met name Amsterdam heeft haar status als strategische hub voor dit soort bedrijven weten te versterken. De stad heeft voor het derde achtereenvolgende jaar een opnamerecord gevestigd. De vraag naar datacentercapaciteit vertoont op dit moment geen teken van verzwakking en CBRE voorspelt dat Amsterdam ook in het komende jaar een vooraanstaande rol in de digitale economie zal spelen.

Andrew Jay, hoofd van het CBRE EMEA Data Centre team: "Ondanks het feit dat bedrijven door de zwakke economie onder grote druk staan, blijven hoogwaardige datadiensten een cruciaal onderdeel van het succes van een bedrijf. Dit wordt weerspiegeld in de stijging van de opname in heel Europa. Het toenemende belang van Cloud-technologie en de snelle technologische ontwikkelingen zullen er toe leiden dat de vraag naar hoogwaardige datacenterruimte op de beste locaties ook het komende jaar sterk zal zijn.

MarketView European DatacentresMarketView European Datacentres