08
maart
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amsterdamse datacentermarkt boekt opnieuw record

De opname van datacenterruimte in Amsterdam is in 2011 met 31% gestegen ten opzichte van 2010, wat op zichzelf ook al een recordjaar was.

Dit blijkt uit CBRE’s laatste “European Data Centres” rapport. De toekomst ziet er eveneens rooskleurig uit.

In 2011 is bijna 12.000 m2 aan datacenterruimte verhuurd in Amsterdam, goed voor een kwart van alle verhuurde meters in de vijf belangrijkste Europese steden. Dit betekent dat 2011 in de boeken gaat als het tweede opeenvolgende recordjaar van de Amsterdamse datacentermarkt. De meeste vraag kwam van de TMT-sector (telecom, media en technologie). Deze was verantwoordelijk voor 58% van de totale opname. Vergeleken met de overige Europese steden is de prestatie van Amsterdam des te opmerkelijker, daar zij in het afgelopen jaar enkel teruglopende opnamecijfers hebben laten zien. De Amsterdamse leegstand is gedurende 2011 gedaald en noteert nu minder dan 15%.

CBRE noemt het vooruitzicht voor 2012 gunstig en verwacht dat de stijgende lijn van 2011 wordt voortgezet. Ondanks een voorraadgroei in 2011 van 5% daalde het aanbod. In de komende jaren zal er nog meer nieuwe voorraad op de markt komen vanwege de oplevering van enkele nieuwbouwprojecten. Verwacht wordt dat ook de vraag naar datacenterruimte zal blijven groeien, met name vanuit de TMT-sector.

Het Europese datacenterrapport wordt uitgegeven door de Technology Practice Group van CBRE, die al sinds 1994 gespecialiseerd is in advies met betrekking tot datacenters. Onderdeel van het dienstenpakket is de “Datacentre Finder”, een online tool waarmee het aanbod aan datacenterruimte in heel Europa kan worden gevonden.


CBRE Newsroom