07
december
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amsterdamse datacentermarkt breekt record

Het opnamevolume van datacenterruimte in Amsterdam is al ruim vóór het einde van 2011 tot recordhoogte geklommen, nadat 2010 al een recordjaar was.

Dit blijkt uit het laatste “European Data Centres” rapport van vastgoedadviseur CBRE. Een kwartaal eerder voorspelde CBRE al een opnamerecord voor 2011.

Amsterdam kent veel zogeheten co-locatiecentra en is Europees gezien één van de belangrijkste steden voor deze markt. Co-locatiecentra zijn datacenters waar gebruikers ruimte en bandbreedte voor hun servers kunnen huren. De populariteit komt onder andere voort uit de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange. De sectoren telecom en technologie genereren de meeste opname.

In de eerste drie kwartalen van 2011 is bijna 10.000 m2 datacenterruimte verhuurd. Hiermee is het record van het jaar 2010 al verbroken. Met deze opname heeft Amsterdam een marktaandeel van 33% van de totale opname van datacenterruimte in de belangrijke Europese steden gerealiseerd. Als meest succesvolle Europese stad laat Amsterdam steden als London, Parijs en Frankfurt achter zich. Het opnameresultaat in Amsterdam is des te opmerkelijker omdat de andere steden teruglopende opnamecijfers laten zijn.

De leegstand is verder gedaald en is nu 16,5%, in vergelijking met 18% vorig kwartaal. Vanwege het dalende aanbod wordt de vraag naar nieuwe voorraad alsmaar groter. Binnen 12 tot 15 maanden wordt de oplevering van in totaal ca. 20.000 m2 nieuwe datacenterruimte in Amsterdam verwacht om de aanhoudende vraag en het dalende aanbod van datacenterruimte het hoofd te bieden.

Het Europese datacenterrapport wordt uitgegeven door de Technology Practice Group van CBRE, die al sinds 1994 gespecialiseerd is in advies met betrekking tot datacenters. Onderdeel van het dienstenpakket is de “Datacentre Finder”, een online tool waarmee het aanbod aan datacenterruimte in heel Europa kan worden gevonden.


European Datacenters Viewpoint Q3European Datacenters Viewpoint Q3