13
oktober
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Amsterdamse datacentermarkt op weg naar nieuw recordjaar

Het opnamevolume van datacenterruimte in Amsterdam lijkt af te stevenen op een nieuw recordjaar, nadat in 2010 ook al een recordhoogte werd genoteerd.

Dit blijkt uit het laatste “European Data Centres” rapport van CBRE.

De Amsterdamse markt wordt al jaren gekenmerkt door consistent hoge opname en hoort bij de grootste datacenterlocaties van Europa, mede door het strategische belang dat Amsterdam heeft als datacenter hub. De aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange, die als een van de meest efficiënte ter wereld wordt gezien, is een sterke impuls geweest voor de vestiging van veel gemeenschappelijke faciliteiten, de zogeheten co-locatiecentra. Ook dit jaar is de populariteit van Amsterdam in dit segment ongekend groot.

Halverwege 2011 al werd een opnameniveau bereikt dat het 5-jarig jaargemiddelde overtrof. Met een opname van 6.300 m2 en een Europees marktaandeel van 36% laat Amsterdam alle overige Europese steden achter zich. Het moeilijke economische klimaat leidt tot een vraagverschuiving van grote corporates naar gespecialiseerde IT-bedrijven en netwerkproviders. Amsterdam kent een groot aandeel van beide bedrijfstypen en profiteert zodoende maximaal van deze vraagverschuiving.

De leegstand blijft dalen en zit nu tegen de 18% aan. CBRE verwacht dat dit cijfer op de korte termijn nog verder zal dalen. Bij een blijvende vraag naar nieuwe datacenterruimte is de ontwikkeling van nieuwe datacenters een logisch gevolg. Zo heeft Equinix de bouw van hun derde Amsterdamse datacenter (6.400 m2) aangekondigd. Afhankelijk van de ontwikkelingen in de nabije toekomst, zullen er wellicht meer nieuwbouwplannen bekend worden gemaakt.

Het Europese datacenterrapport wordt uitgegeven door de Technology Practice Group van CBRE, die al sinds 1994 gespecialiseerd is in advies met betrekking tot datacenters. Onderdeel van het dienstenpakket is de “Datacentre Finder”, een online tool waarmee het aanbod aan datacenterruimte in heel Europa kan worden gevonden.

Viewpoint Europea Data CentresViewpoint Europea Data Centres