Amsterdam,
16
september
2020
|
15:41
Europe/Amsterdam

APG en Aware Super investeren gezamenlijk € 500 miljoen in uitbreiding Europese aparthotels van City ID

APG en Aware Super hebben een overeenkomst gesloten met de oprichters van City ID om het aanbod van aparthotels van City ID uit te breiden naar Europese hoofdsteden. APG heeft in 2019 een belang verworven in de onderneming. Met Aware Super en APG als financieringspartners is City ID klaar om een nieuwe groeifase in te gaan, met als doel om in de komende vier jaar een aparthotelportefeuille op te bouwen met een totale waarde van ruim € 500 miljoen.

City ID is een van de meest toonaangevende aparthotelketens in Amsterdam, met op dit moment drie operationele hotels met in totaal ruim 250 kamers. De onlangs geopende hotels, Boat&Co en Twenty Eight, staan continu in de top van de reviews van gasten in de stad. De aparthotels van City ID bieden designappartementen aan met daarbij een veelheid aan services.

APG heeft in 2019 een belang genomen in City ID, ten behoeve van zijn pensioenfondsklanten. Na het ondertekenen van de overeenkomst met Aware Super (voorheen bekend als First State Super) hebben beide financieringspartners nu een gelijk economisch belang in het bedrijf. Dankzij de co-investeringen van de oprichters en de aanzienlijke toezeggingen aan eigen vermogen door APG en Aware Super kan City ID de komende vier jaar een aparthotelportefeuille opbouwen van een totale waarde van meer dan € 500 miljoen. De onderneming richt zich op grote Europese steden en treedt hierbij op als eigenaar-exploitant met de objecten in eigendom, die alle aspecten van de exploitatie voor zijn rekening neemt.

Alexander Goad, Chief Executive Officer van City ID: “We zijn blij dat we samen met APG en Aware Super ons bedrijf verder gaan ontwikkelen en uitbreiden in Europa. We hechten een groot belang aan de goede klik met de teams van APG en Aware Super en zien er erg naar uit om gezamenlijk verder te gaan met City ID. We hebben dezelfde langetermijnvisie en een passie om een fantastisch en onderscheidend aparthotelplatform te creëren met de focus op de ervaring van de gast. In de komende maanden gaan we onze huidige pijplijn verder ontwikkelen en onze zoektocht naar nieuwe prime locaties voor uitbreidingen in hoofdsteden verder intensiveren. We bedanken iedereen die deze deal mogelijk heeft gemaakt, waaronder de teams van City ID, APG, Aware Super en de adviseurs.”

Robert Jan Foortse, Hoofd European Property Investments bij APG, licht toe: “Wij zien een aanzienlijke kans in de markt om design aparthotels uit te rollen in de grote Europese steden. We zijn dan ook verheugd met Aware Super als partner, met wie we onze strategische langetermijnvisie op deze sector delen. Het product van City ID heeft opmerkelijke veerkracht getoond tijdens de aanhoudende coronacrisis, en samen met Aware Super zien we ernaar uit om de onderneming te ondersteunen tijdens zijn groeifase.”

Alek Misev, Portfolio Manager – Property bij Aware Super: “We zijn heel blij met ons partnership met APG en het team van City ID, dat een uniek en innovatief operationeel platform heeft opgericht met een hoogwaardig team dat klaar staat om verder te groeien. Wij geloven dat de aparthotelsector de komende jaren de wind in de rug gaat hebben aangezien klanten een toenemende behoefte hebben aan hoogwaardige dienstverlening, gezondheid en veiligheid. Bovendien vervagen de grenzen tussen werk en privé, mede dankzij technologische innovatie. Samen met APG beschikken we over de juiste mix van geduldig kapitaal en visie om City ID te ondersteunen in de opschaling van het platform op lange termijn.”

Adviseurs

CBRE Investment Banking heeft samen met EY, Stibbe en Jelle Krings Corporate Advise het proces bijgestaan als adviseur voor City ID en zijn aandeelhouders. APG werd geadviseerd door Proskauer Rose en NautaDutilh. Aware Super werd geadviseerd door Deloitte, Hogan Lovells en NautaDutilh.

Boilerplate

Over City ID

City ID is een jonge, snelgroeiende, prijzenwinnende aparthotelketen met de focus op de klant, met als doel om ieder contactmoment met de klant te perfectioneren en hiermee de beste beleving te creëren. De onderneming heeft in Amsterdam drie hotels (mede-)ontwikkeld en in exploitatie: Twenty Eight, ID Aparthotel en het recent geopende Boat&Co. De appartementhotels bieden met designmeubels ingerichte accommodatie aan die van alle gemakken is voorzien, plus de diensten en voorzieningen zoals men gewend is in een hotel. Het aanbod is geschikt voor zowel zakelijke als particuliere reizigers die op zoek zijn naar een verblijf voor lange of kortere periode. Het product van City ID stelt klanten in staat om te leven als een local maar te genieten van alle gemakken van een hotel. City ID heeft als doel om te groeien als eigenaar-exploitant die alle aspecten van de exploitatie voor zijn rekening neemt, en kan zowel ontwikkelingsprojecten initiëren als turnkey objecten aankopen. City ID richt zich op nieuwbouwprojecten, het ombouwen van kantoren, multifunctionele projecten en het ombouwen van bestaande hotels met een omvang van 4.000 tot 20.000 m² op prime locaties. De onderneming staat open voor partnerships of joint ventures voor het ontwikkelen van individuele projecten. Voor meer informatie, zie https://www.cityidgroup.com/en.

Over APG Group NV

APG is de grootste pensioenuitvoerder van Nederland. De 3.000 werknemers van APG bieden advies op het gebied van uitvoering, asset management, pensioenadministratie, pensioencommunicatie en werkgeversdiensten. APG voert deze diensten uit in naam van (pensioen-)fondsen en werkgevers in de sectoren onderwijs, overheid, bouw, schoonmaak- en glazenwassersbranche, woningcorporaties, energie- en nutsbedrijven, (re-)integratiebedrijven en medisch specialisten. APG heeft circa € 524 miljard in beheer aan pensioenbeleggingen (juni 2020) voor pensioenfondsen in deze sectoren. APG heeft ongeveer 22.000 werknemers als klant en verschaft hiermee pensioen aan één op de vijf gezinnen in Nederland (ongeveer 4,7 miljoen deelnemers). APG heeft vestigingen in Heerlen, Amsterdam, Brussel, New York en Hong Kong.

Over Aware Super

We hebben onze naam in september 2020 gewijzigd van First State Super naar Aware Super. 

Aware Super is een naam die weergeeft hoe onze leden zijn en waar we voor staan. Het laat ons sterke verleden zien, en sluit aan bij onze doelstelling om een positieve bijdrage te leveren aan pensioenuitkeringen en advisering, met betere resultaten als gevolg voor onze leden, hun gezinnen en de gemeenschap. 

First State Super is sinds 1992 hét pensioenfonds voor mensen met gemeenschapszin. We zijn dit moment een van de grootste fondsen van Australië en we groeien nog steeds. Dit jaar zijn we gefuseerd met VicSuper; samen beheren we meer dan $ 125 miljard aan spaargelden voor meer dan 1 miljoen leden uit heel Australië. 

Onze leden hebben banen waarmee zij zorg dragen voor de levens in hun gemeenschap, en zij verwachten van ons hetzelfde. Daarom investeren we in beleggingen waarvan we denken dat ze een positief verschil kunnen maken – door het verbeteren van onze gemeenschappen, het bouwen aan een duurzamere economie en het ondersteunen van werknemers zowel lokaal als wereldwijd, waarbij we tegelijkertijd goede rendementen weten te realiseren op de lange termijn. 

Ontdek hier hoe we onze leden financieel helpen en ons tegelijkertijd richten op iets goeds doen voor de wereld: Zie aware.com.au. 

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.