20
juli
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Aziatische steden de meest gewilde kantoorlocaties

Grote multinationals blijken steeds vaker te kiezen voor een vestiging in de sterk opkomende Aziatische landen, zo blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van CB Richard Ellis. De trend is een duidelijke weergave van de verschuivende economische macht in de wereld.

Met het rapport Business Footprints levert de internationale vastgoedadviseur een studie die de kantoorvestigingen van de 280 grootste bedrijven ter wereld in 232 steden heeft geanalyseerd. De lijst met bedrijven is gebaseerd op de Fortune 500-lijst, maar door CB Richard Ellis aangepast om er voor te zorgen dat de belangrijkste kantoorgebruikers uit elke sector worden meegenomen. Zo zijn de grootste advocatenkantoren, die geen onderdeel uitmaken van de Fortune 500, aan de lijst toegevoegd.

Hong Kong blijkt wereldwijd de meest populaire stad voor multinationals te zijn: maar liefst 68% van de onderzochte bedrijven heeft hier een vestiging. Hong Kong profiteert zowel van toegang tot het Chinese vasteland als tot de andere Aziatische economieën. Bovendien bezit de stad hooggekwalificeerd doch relatief goedkoop personeel, en heeft het een gunstig belastingklimaat. De dominantie van Azië blijkt verder uit het feit dat in de mondiale top vijf alleen Londen als niet-Aziatische stad te vinden is, op plaats vier. 177 onderzochte bedrijven, ruim 63% van het totaal, hebben hier een vestiging. Londen is daarmee wel de best genoteerde Westerse stad. Samen met New York is Londen ook nog steeds de meest gewilde locatie binnen de financiële sector.

De Nederlandse steden staan relatief laag in het onderzoek, dit komt vooral doordat zij elkaar deels beconcurreren. Net als Duitsland kent Nederland geen ‘urban primacy’: een (hoofd)stad die de landelijke economie domineert. Daarmee zijn de twee landen in Europa overigens een uitzondering. Nederland als geheel staat met 161 vestigingen op een verdienstelijke 17e plek op de wereldwijde ranglijst. Amsterdam is de hoogst genoteerde Nederlandse stad, met 85 vestigingen op een gedeelde 47e plek. De stad scoort vooral goed bij de zakelijke dienstverlening: 60% van de onderzochte firma’s uit deze branche heeft er een vestiging. Opvallend genoeg is de populariteit binnen de financiële sector minder uitgesproken. Slechts 38% van de onderzochte financiële dienstverleners, 25 in totaal, heeft een vestiging in Amsterdam. Dit lijkt het afgenomen belang van de hoofdstad als internationaal financieel centrum te onderstrepen. De media en telecommunicatiesector scoort daarentegen wel weer goed met 19 vestigingen (45%). Ook in Rotterdam is de zakelijke dienstverlening het best vertegenwoordigd met 23% van het totaal aantal multinationals in deze sector. Gerelateerd aan de plek op de ranglijst (125e) scoort de havenstad juist wel opvallend goed binnen de financiële sector met 7 vestigingen (11% van het totaal in deze branche).

De samenvatting van het rapport is hieronder te bekijken.

Global Business FootprintsGlobal Business Footprints