Amsterdam,
19
februari
2016
|
16:21
Europe/Amsterdam

Banengroei vertaalt zich in toenemende vraag naar kantoorruimte

De groei in kantoorbanen vertaalt zich in meer vraag naar kantoorruimte, zo valt te lezen in de nieuwste Office MarketView van internationale vastgoedadviseur CBRE. In 2015 is ruim 1,3 miljoen m² kantoorruimte opgenomen, een stijging van 17 procent op jaarbasis en de hoogste opname sinds 2007. Amsterdam was de grootste trekker van nieuwe bedrijvigheid met ruim 26% van de totale opname. De toenemende vraag heeft in combinatie met transformatie van kantoren naar bijvoorbeeld (studenten)woningen ook geleid tot een lichte afname van de leegstand.

De steden met de grootste opnamestijging afgelopen jaar waren Rotterdam en Den Haag met respectievelijk 65 en 62 procent groei. Rotterdam kende relatief veel opname van ‘business service providers’, zoals Cambridge Innovation Centre (CIC), Tribes, Spaces en Frame Offices. Den Haag heeft haar veerkracht laten zien en kent een solide basis door de aanwezigheid van de overheid en internationale organisaties alsmede bedrijven in de olie- en gas en financiële sector. Eind maart brengt CBRE een publicatie uit over de groeisectoren en laatste trends in de gebruikersmarkt van Den Haag.

Na een timide tweede en derde kwartaal kwam de beleggingsmarkt in het laatste kwart van het jaar op gang. Dit kwam vooral door de verkoop van enkele grote portefeuilles en single-assets waaronder de aankoop van de Delta Lloyd portefeuille door First Sponsor Group en de acquisitie van The Bank in Amsterdam door Deka. In totaal werd meer dan € 4 miljard aan kantoren verhandeld, het hoogste beleggingsvolume sinds de kredietcrisis. Buitenlandse partijen waren opnieuw zeer actief met een aandeel van meer dan twee derde in het totale beleggingsvolume.

Marc van Tilburg, Director Research and Consulting
Wij verwachten dat de opleving van de gebruikersmarkt zich in 2016 doorzet. Gezien de recente schommelingen op de financiële markten houdt ook de vraag naar vastgoed als beleggingsproduct aan. Vooral kantoren op secundaire locaties bieden aantrekkelijke aanvangsrendementen, maar ook grote leningverkopen kunnen rekenen op flinke belangstelling bij beleggers.
Marc van Tilburg, Director Research and Consulting
Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Nu.nl: forse stijging vraag kantoorruimte in 2015

19
feb
2016
www.nu.nl