20
januari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Beleggersactiviteit in Europa stijgt met 21% op jaarbasis

In de regio Londen is in het 4e kwartaal van 2013 de hoogste beleggersactiviteit in commercieel vastgoed ooit genoteerd.

Een groot aantal transacties die nog voor het einde van het jaar werden afgerond zijn mede debet geweest aan de beleggingstoename, zo blijkt uit de laatste European Investment Quarterly van CBRE.
De totale investeringen in commercieel vastgoed in Europa kwamen in Q4 2013 uit op € 53,4 miljard - een toename van 45% ten opzichte van Q3 2013 en 19% hoger dan het volume in het 4e kwartaal van 2012. Over heel 2013 werd een investeringsvolume van € 154 miljard gemeten, een volume dat sinds 2007 in Europa niet meer is gezien. In de meeste Europese landen was sprake van sterke groei, zelfs in perifere markten die het hardst getroffen zijn door de crisis, zoals Spanje en Italië. In deze landen werd in Q4 2013 op jaarbasis meer dan een verdubbeling van het investeringsvolume genoteerd.

Londen beleefde een uitzonderlijk laatste kwartaal, dat nog een extra boost kreeg door twee transacties van € 2,03 miljard in Centraal Londen eind december. Als gevolg hiervan heeft de regio Londen (Greater London) in Q4 2013 de hoogste beleggingsactiviteit ooit in een kwartaal laten zien, zelfs hoger dan de piekniveaus in 2007. Met name beleggers uit Noord-Amerika en het Midden-Oosten zijn verantwoordelijk voor de enorme groei van beleggingen in de Londense vastgoedmarkt.
Ook in Nederland groeide het beleggingsvolume zeer sterk, met name in de tweede helft van het jaar. Met een totaal van ruim € 5,2 miljard steeg het volume met maar liefst 30% op jaarbasis. De groei is vooral aan kantoren, bedrijfsruimte en hotels toe te rekenen. Naast kantoren op de Amsterdamse Zuidas en hoogwaardige distributiecentra werden ook grote kantoorportefeuilles en - voor het eerst sinds jaren - portefeuilles van geschakelde bedrijfscomplexen verhandeld. Daarnaast zag 2013 het hoogste volume aan hoteltransacties sinds jaren, met name door de verkoop van prominente hotels in de Amsterdamse binnenstad.

Amsterdam was voor alle sectoren de meest gezochte locatie: maar liefst een derde van het beleggingsvolume werd in de hoofdstad gerealiseerd. Amsterdam wordt door internationale beleggers steeds vaker als alternatief voor Londen, Parijs en de Duitse steden gezien, aangezien het risicoprofiel vergelijkbaar is maar de rendementen hoger liggen.