20
mei
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Beleggingsmarkt woningen groeit door

De Nederlandse woningmarkt trekt duidelijk aan, zo valt te lezen in de nieuwste Netherlands Residential MarketView van vastgoedadviseur CBRE.

In de koopsector neemt het aantal verkopen flink toe en staan steeds minder huizen te koop, met een stabilisering van de huizenprijzen tot gevolg. Vooral in grote steden met betrekkelijk weinig aanbod zoals Amsterdam en Utrecht is dit het geval, wat hier zelfs heeft geleid tot de eerste prijsstijgingen.

Ondanks de aantrekkende markt voor koopwoningen blijft de vraag naar huurwoningen hoog. Bovendien heeft het aantal nieuwbouwontwikkelingen een historisch dieptepunt bereikt, waardoor het aanbod voorlopig niet in staat lijkt om aan de groeiende vraag te voldoen. Als gevolg hiervan is het aannemelijk dat de opwaartse druk op de huurprijzen voorlopig aanhoudt.

Het veranderende sentiment op de koopwoningmarkt en de aanhoudende vraag naar huurwoningen wakkeren de beleggingsactiviteit op de woningmarkt verder aan. Dit wordt deels in de hand gewerkt door een soepeler beleid voor de complexverkoop van woningcorporaties, maar ook door enkele spraakmakende nieuwbouwprojecten, met name in Amsterdam. Hierdoor blijft de aanbodzijde van de markt gevoed worden.

In het eerste kwartaal van 2014 is de beleggingsmarkt met een volume van bijna € 250 miljoen dan ook met maar liefst 73% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Ook het gemiddelde transactievolume is toegenomen, met name door recente portefeuilleverkopen van Nederlandse institutionele beleggers.

Alexander Buijs, verantwoordelijk voor woningbeleggingen bij CBRE, stelt: “Deze cijfers zijn een bevestiging van de grote binnenlandse, maar vooral ook internationale belangstelling voor verhuurde woningen. Met de recente transacties hebben we kunnen zien dat diverse nieuwe beleggers én financiers hun eerste acquisities op de Nederlandse markt hebben afgerond.”

MarketView Residential Spring 2014MarketView Residential Spring 2014