Amsterdam,
27
juli
2017
|
13:53
Europe/Amsterdam

Beleggingsvolume in Nederlands zorgvastgoed in H1 2017 bedraagt €233 miljoen

Beleggers en zorginstellingen slaan steeds vaker handen ineen

In het eerste half jaar van 2017 hebben beleggers circa € 233 miljoen in Nederlands zorgvastgoed geïnvesteerd. De cijfers over de laatste ontwikkelingen in de zorgvastgoedmarkt zijn door vastgoedadviseur CBRE inzichtelijk gemaakt in het rapport Trends Nederlands Zorgvastgoed. Circa 73% van het beleggingsvolume werd geïnvesteerd in seniorenhuisvesting (extramuraal, intramuraal (verpleging) en particuliere woonzorg).

Jeroen Hermus, Director Healthcare, CBRE
Steeds meer zorgexploitanten besluiten om het  vastgoed waarin zij hun zorg leveren te verkopen. Hierdoor komen liquiditeiten vrij, worden vastgoedrisico’s verkleind en kunnen zij zich langjarig blijven focussen op het leveren van goede zorg. Dergelijke transacties vinden steeds vaker plaats in nauwe samenwerking tussen zorgexploitanten en beleggers. Door slimme constructies toe te passen kan de zorgexploitant langjarig betrokkenheid houden in het complex en hier de zorg blijven leveren. De belegger investeert vaak in verbetering en verduurzaming van het complex.
Jeroen Hermus, Director Healthcare, CBRE

Nieuwe woonzorgconcepten
Het rapport geeft onder meer inzicht gegeven in de verschillende woonvormen voor zorgbehoevende senioren. Door gewijzigd overheidsbeleid en doordat senioren (en de familie) steeds kritischer worden, wordt er bewuster een besluit genomen over waar men wil wonen en zorg wil ontvangen. Bestaande en nieuwe zorgexploitanten spelen hierop in en rollen nieuwe woonzorgconcepten uit die nog beter aansluiten bij de zorgvraag van de senioren. Deze concepten spelen tevens in op de nieuwe zorgfinancieringsvormen die de overheid heeft opgesteld om de stijging van de Nederlandse zorgkosten te reduceren.

Toelichting beleggingsvolume
Van het totale beleggingsvolume in het eerste half jaar van 2017 is circa 35% aangekocht door beleggers uit België of entiteiten van beleggers uit België. Circa 28% van het beleggingsvolume werd geïnvesteerd in zorgvastgoed in Noord-Brabant, ongeveer 17% in Utrecht en 16% in Gelderland. De overige 39% werd geïnvesteerd in de overige provincies. CBRE noteerde 43 zorgtransacties met een gemiddeld volume per transactie van circa €5,4 miljoen. Ongeveer de helft (49%) van het totale beleggingsvolume is verkocht door zorgexploitanten. De transacties tussen woningcorporaties en zorgexploitant zijn niet meegenomen in de beleggingscijfers.

CBRE verwacht dat er in 2017 meer zorgvastgoed door beleggers gekocht wordt dan ooit tevoren. Hierdoor zal het record van €465 miljoen in 2016 worden overtroffen.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.