Amsterdam,
20
oktober
2016
|
10:48
Europe/Amsterdam

Beleggingsvolume Nederland stijgt in 3e kwartaal 16% op jaarbasis

Sterke stijging prijsniveaus in grote steden Continentaal Europa

In de eerste drie kwartalen van 2016 is ruim € 163 miljard belegd in commercieel vastgoed, dat blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE. Vooral in Continentaal Europa bleef de vraag naar beleggingsproduct in het topsegment hoog. In Duitsland lag het beleggingsvolume in het derde kwartaal met bijna € 14,9 miljard voor het eerst sinds 2007 hoger dan in het Verenigd Koninkrijk.

Ook de Nederlandse beleggingsmarkt presteert goed in 2016. In de eerste drie kwartalen van het jaar wisselde voor ruim € 7,3 miljard van eigenaar – een stijging van 16% op jaarbasis. Vooral kantoren waren in trek, maar ook in bedrijfsruimte en woningen namen de beleggingsvolumes toe. Voor winkelvastgoed lag het beleggingsvolume lager dan vorig jaar, toen de Corio / Klépierre portefeuille voor € 730 miljoen werd aangekocht door Wereldhave.

Raphael Rietema, Senior Consultant Research and Consulting
Door de grote interesse in Continentaal Europa zijn de netto aanvangsrendementen in het derde kwartaal in vrijwel alle grote steden flink gedaald. Ook Amsterdam liet een sterke daling zien. Gezien de hoeveelheid kapitaal dat nog voor dit jaar gealloceerd is naar vastgoed blijft de druk op de beleggingsmarkt naar verwachting hoog.
Raphael Rietema, Senior Consultant Research and Consulting
Erik Langens, Executive Director Investment Properties
Wij verwachten dat het transactievolume in 2016 boven de € 12 miljard zal uitkomen, een stijging ten opzichte van de 11,6 miljard van vorig jaar. Daarnaast zien we dat de Nederlandse aanvangsrendementen voor prime vastgoed ook steeds meer in lijn raken met de rest van Europa. Er zijn nu biedingen op de Amsterdamse kantorenmarkt halverwege de 4 procent en ik denk dat we in het vierde kwartaal met een bepaalde transactie zelfs daar onder komen.
Erik Langens, Executive Director Investment Properties
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.