Amsterdam,
02
februari
2017
|
14:30
Europe/Amsterdam

Beleggingsvolume Nederlands zorgvastgoed bereikt nieuw record

Het beleggingsvolume in Nederlands zorgvastgoed heeft een nieuw record bereikt. In 2016 werd voor circa €465 miljoen aan transacties geregistreerd. Het record kan enerzijds verklaard worden doordat het aantal goede zorgvastgoedproducten voor beleggers is toegenomen. Anderzijds is er voldoende kapitaal beschikbaar bij beleggers. De laatste ontwikkelingen in de zorgvastgoedmarkt zijn door CBRE inzichtelijk gemaakt in het Trends rapport Nederlands Zorgvastgoed. Hieronder zijn de belangrijkste bevindingen samengevat:

  • In 2016 werd in Nederland voor circa €465 miljoen in zorgvastgoed belegd. Nederlandse investeerders waren verantwoordelijk voor circa 70% van dit beleggingsvolume. De overige 30% is aangekocht door buitenlandse partijen.
  • Het gemiddelde transactievolume bedroeg in 2016 circa €6 miljoen.
  • Circa 55% van het vastgoed werd verkocht door zorginstellingen. Ontwikkelaars of woningcorporaties verkochten circa 35% en de overige 10% verkochten beleggers aan elkaar.
  • De ‘prime’ bruto aanvangsrendementen voor de verschillende typen zorgvastgoed daalden verder afgelopen jaar, het sterkst bij eerstelijns zorgvastgoed, reguliere zorgappartementen en particuliere woonzorg. CBRE verwacht dat deze trend zich verder zal doorzetten in 2017.
  • Steeds meer zorginstellingen besluiten om zich te focussen op hun primaire zorgprocessen en verkopen hun extramurale vastgoedbezit.
  • De toetreding van nieuwe financiers zorgt voor een breder aanbod van (financierings-) mogelijkheden van zorgvastgoed.

De vooruitzichten voor de komende jaren geven aan dat de groei voorlopig niet zal stagneren en verder zal toenemen. CBRE verwacht dan ook dat het beleggingsrecord in 2017 opnieuw overtroffen zal worden en de markt verder zal groeien.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.