22
juli
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Bemoedigende stijging kantooropname tweede kwartaal Amsterdam en Rotterdam

Uit de laatste MarketView Dutch Office Market van CB Richard Ellis die de ontwikkelingen op de Nederlandse kantorenmarkt in kaart brengt, blijkt dat de opname in Amsterdam het afgelopen kwartaal verdrievoudigd is ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook Rotterdam zag een duidelijke toename van opgenomen kantoormeters, mede dankzij Hogeschool Rotterdam die met 16.000 m2 verantwoordelijk was voor de grootste huurtransactie van het kwartaal.

Wel is de leegstand afgelopen kwartaal verder toegenomen. Opvallend is dat het leegstandspercentage in Rotterdam snel is gestegen en inmiddels min of meer gelijk ligt aan dat van Amsterdam. De best presterende kantorenlocatie in Nederland blijft de Amsterdamse Zuidas, de leegstand daalde hier verder in het tweede kwartaal, mede dankzij de afwezigheid van nieuwbouwprojecten.
De beleggingsmarkt voor kantoren was bijzonder rustig. De omvang van de investeringen (€ 270 miljoen) bereikte het laagste niveau voor een tweede kwartaal sinds 2004. Met name Duitse fondsen, die sinds de economische crisis de voornaamste kopers van Nederlands vastgoed waren, zijn minder actief vanwege opdrogende funding en zorgen over de leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt.
Op A-locaties zullen de huurprijzen stabiel blijven, maar het gebruik van incentives blijft substantieel. Ook op de perifere locaties blijven incentives belangrijk. Niettemin zullen de huurprijzen hier uiteindelijk langzaam een daling laten zien. Het is denkbaar dat op deze secundaire locaties in de nabije toekomst meer transparante transacties zullen plaatsvinden: transacties zónder incentives, maar met aanzienlijke lagere huurprijzen.

Om het gehele rapport te bekijken kunt u op onderstaand document klikken.

MarketView Dutch Office Market Q2 '11MarketView Dutch Office Market Q2 '11