Amsterdam,
18
maart
2016
|
10:44
Europe/Amsterdam

Bijna de helft van de vastgoedbeleggers in de regio EMEA verwacht stijging aankoopactiviteit in 2016

Vastgoedbeleggers in de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika zijn voornemens om zeer actief te zijn in 2016. Volgens CBRE’s EMEA Investor Intentions Survey 2016 verwacht 85% van alle deelnemers dat hun aankoopactiviteit minimaal even groot zal zijn als vorig jaar. 48% verwacht nog actiever te zijn en 15% verwacht minder aankopen te doen in 2016. Ook aan de verkoopkant van de markt zien beleggers volop kansen. 43% verwacht een groeiende verkoopactiviteit vanwege een liquide en positieve vastgoedmarkt in 2016.

Investeerders waren erg verdeeld met betrekking tot hun favoriete bestemming om te investeren. Duitsland is het meest populaire land om in te beleggen, gevolgd door Groot-Brittannië en Spanje. Ook Nederland scoort opvallend hoog met een vierde plek. Op stadsniveau behoudt Londen zijn voorkeursstatus, 15,1% van alle investeerders is erg positief over deze stad, maar de kloof met andere steden wordt steeds kleiner. Madrid staat op een tweede plaats, op de voet gevolgd door Parijs. Amsterdam komt op de vijfde plek met 7,3%.

Raphael Rietema, Consultant Research and Consulting
De voorkeur voor relatief sterk presterende economieën wordt benadrukt door de investeringsbereidheid van beleggers. Zij geven aan grote belangstelling te hebben voor hoogwaardig vastgoed gelegen op toplocaties in Nederland. Vooral vastgoed met een lange-termijn huurstroom is een aantrekkelijk alternatief voor laag renderende staatsobligaties. Gezien de recente beslissing van de Europese Centrale Bank om de rentevoeten verder te verlagen zal de druk op het topsegment verder toenemen.
Raphael Rietema, Consultant Research and Consulting

Het aandeel beleggers dat core vastgoed als meest aantrekkelijke product ziet is van 29% in 2015 gestegen naar 41% in 2016. Deze uitkomst kan grotendeels verklaard worden door bezorgdheid over de economie. Economische zwakte op wereldwijde schaal wordt door 31% gezien als de grootste bedreiging voor de vastgoedmarkt in 2016. Nationale economische problemen worden als tweede genoemd door 14%.

 

 

 

 

 

 

Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
De favoriete beleggingscategorie van maar liefst 37% van de deelnemers aan het onderzoek is kantorenvastgoed. Residentieel vastgoed is in opmars, de voorkeur van beleggers voor dit type vastgoed is in een jaar tijd gegroeid van 5% naar 12%. Retail was ook in trek, herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen hebben bijgedragen aan een toename van de keuze voor deze asset class van 22% naar 27%. De zoektocht naar rendement was ook terug te zien in de antwoorden die betrekking hadden op alternatieve segmenten zoals studentenhuisvesting, zorgvastgoed en lening portefeuilles.
Bart Verhelst, Executive Director Capital Markets, CBRE
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.