16
november
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Binnenstedelijke ontwikkeling biedt kansen voor beleggers en buitenlandse winkelketens

De focus van buitenlandse winkelketens die zich in Nederland willen vestigen ligt met name op eersteklas winkelobjecten.

Het is echter een uitdaging om deze te vinden vanwege het veelal kleinschalige karakter van Nederlandse winkels en het beperkte aanbod van prime winkelvastgoed. De vraag van de buitenlandse retailer naar grotere winkels valt bovendien samen met de al langer waargenomen trend van schaalvergroting onder retailers. De vraag naar grote winkelunits kan het uiterlijk van het Nederlandse winkellandschap beïnvloeden als gemeenten op deze vraag kunnen inspelen.

Ook voor beleggers is het aanbod van eersteklas winkelvastgoed beperkt en vormen de kleinschaligheid en het vaak versnipperde eigendom een probleem. Binnenstedelijke (her)ontwikkeling kan echter kansen bieden voor zowel buitenlandse winkelketens als beleggers. Dit constateert vastgoedadviseur CBRE in haar winkelpublicatie The Compact City die is uitgebracht ter gelegenheid van de MAPIC in Cannes. Het rapport toont hoe de G4 met verschillende winkelprojecten hun binnenstad proberen te versterken en toekomstbestendig te maken. Dit soort projecten zou door buitenlandse retailers en beleggers kunnen worden aangegrepen om de Nederlandse winkelmarkt te betreden.

Diverse steden, met name de G4, faciliteren inmiddels zeer actief een tal van winkelprojecten die moeten leiden tot een upgrade en een versterking van de binnenstad. Het streven van deze steden naar een compactere binnenstad valt samen met de noodzaak om de stad toekomstbestendig te maken. Bovendien is de druk op de kernwinkelgebieden van vooral de G4 door de continue vraag van buitenlandse ketens zeer groot. De upgrade van de binnensteden van de G4, de huidige concentratietrend onder zowel winkelbeleggers als buitenlandse winkelketens en daarnaast de verwachte groei van de bevolking in de Randstad in de komende jaren, zullen naar verwachting de rol van de G4 als de sterkste winkelsteden van Nederland nog verder versterken.

The Compact City: High street opportunities in the NetherlandsThe Compact City: High street opportunities in the Netherlands