Amsterdam,
13
februari
2015
|
11:01
Europe/Amsterdam

Buitenlandse belegger stapt weer in Nederlands winkelvastgoed

Beleggingsvolume gestegen naar €1,49 miljard

Retail

Buitenlandse beleggers hebben het afgelopen jaar flink geïnvesteerd in Nederlands winkelvastgoed. Het beleggingsvolume steeg naar circa €1,49 miljard, tegen ruim € 805 miljoen in 2013. Het aandeel buitenlands kapitaal was in 2014 ook fors groter dan in voorgaande jaren: circa 47%. De gebruikersmarkt bleef echter achter. Het totale opnamevolume daalde met circa 22%. Dit zijn de belangrijkste uitkomsten van de zojuist verschenen Retail MarketView 2014 van vastgoedadviseur CBRE.

De toename van het buitenlandse kapitaal in Nederlands winkelvastgoed komt mede door de aankoop van twee winkelcentra door private equity partijen Mount Kellett en Blackstone. Ook de verkoop van grotere winkelobjecten zorgde voor een hoger beleggingsvolume. Zo kocht Kroonenberg Groep de Amsterdamse Kalvertoren en Meyer Bergman FOC Bataviastad. Beursgenoteerde fondsen zoals Unibail-Rodamco, Vastned en Wereldhave richtten zich het afgelopen jaar nog steeds op prominente core assets, terwijl kleinere lokale beleggers en familiebedrijven vooral units in hoofdwinkelstraten en kleine tot middelgrote objecten kochten. Een voorbeeld is HB Capital, dat het Miro Center in Enschede verwierf.

Opname gebruikersmarkt

Op de gebruikersmarkt daalde het totale opnamevolume met circa 22% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens de beschikbare gegevens werd er meer dan 410.000 m2 opgenomen. Circa 20% van de totale opname vond plaats in de vier grootste steden van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (G4). Qua aantal transacties vielen, naast de G4, Groningen en Leiden op. In Amsterdam vond bijna de helft van alle transacties plaats in het centrum. Ook De Pijp was in trek. In Den Haag was de vraag in het centrum nog sterker: circa 56% van alle transacties vond hier plaats. Verhoudingsgewijs was in Utrecht en Rotterdam de vraag naar units in het centrum iets minder sterk.

2014 was een moeilijk jaar voor retailers in het middensegment, terwijl discountformules juist groeiden. Er kwamen ook nieuwe partijen bij, zoals het Duitse Kik en Tedi. Ook in het hoge segment waren er nieuwe toetreders, zoals Forever Flawless, La Perla en Kult. De meeste luxury retailers kiezen nog steeds voor Amsterdam.

Download hieronder de CBRE Retail MarketView 2014.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.