Amsterdam,
05
november
2015
|
10:53
Europe/Amsterdam

Buitenlandse beleggers investeren in Nederlandse nieuwbouwprojecten

De activiteit van beleggers in de woningmarkt blijft hoog. Met name investeringen in nieuwe woningprojecten zijn de afgelopen twee kwartalen toegenomen. Dit wordt veroorzaakt door de oplopende schaarste van bestaande woningproducten en de zoektocht van beleggers naar investeringsobjecten. Uit de MarketView Residential van CBRE blijkt dat in het 2e en 3e kwartaal van 2015 voor € 774 miljoen werd belegd in nieuwe ontwikkelingen, ongeveer 68,3% van het totale volume.

Buitenlandse toetreders

Alexander Buijs, Director Residential Investment Properties, CBRE
De interesse van beleggers in nieuwbouwontwikkelingen is opvallend. Het beleggingsvolume voor nieuwbouw huurwoningen ligt nu hoger dan de investeringen die zijn gedaan in bestaande bouw. De laatste twee kwartalen hebben ook buitenlandse partijen hun intrede gedaan in deze markt. Daarnaast zien we dat beleggers in hun zoektocht naar nieuwe woningen nu ook actief worden in wijken waar voorheen alleen door woningcorporaties werd geïnvesteerd.
Alexander Buijs, Director Residential Investment Properties, CBRE

Verder herstel in de eigenaar-bewonersmarkt vindt voornamelijk plaats in de grote steden in de noordvleugel van de Randstad. Hiermee loopt het prijsniveau van de grote steden steeds verder vooruit op sommige landelijke gebieden en grensregio’s. Zo stegen de huizenprijzen in Amsterdam en Utrecht in het derde kwartaal van 2015 ten opzichte van een jaar eerder met respectievelijk 9,9% en 7,3%.
 

Vooruitzichten
CBRE verwacht dat beleggers de ruimte die sociale woningbouwcorporaties achterlaten zullen opvullen en gaan investeren in nieuwbouwwoningen in wijken waar sociale woningbouwcorporaties nu nog dominant zijn. Binnenlandse en buitenlandse partijen blijven beleggen in nieuw gebouwde huurwoningen. In hun zoektocht naar een goed rendement investeren beleggers steeds vaker in woningen voor specifieke doelgroepen zoals young professionals, studenten en zorgbehoevenden.

 

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.