Amsterdam,
11
april
2022
|
10:27
Europe/Amsterdam

Catella European Residential III-fonds haalt € 280 miljoen op bij Nederlandse en Duitse investeerders en passeert de € 1,0 miljard aan beheerd vermogen

Het Catella European Residential III-fonds (CER III), het eerste pan-Europese ‘donkergroene’ ESG-impactfonds voor residentieel vastgoed, heeft circa € 280 miljoen opgehaald bij zeven Duitse en Nederlandse institutionele investeerders, waarmee het totale beheerde vermogen de mijlpaal van € 1,0 miljard passeerde.

CER III, dat wordt beheerd door het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM), heeft een gediversifieerde woningportefeuille in zeven Europese landen die ongeveer 30 objecten omvat. Daarnaast zijn verschillende objecten in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje momenteel in due diligence. De meest recente aanwinst van CER III, de tweede op de Britse markt, betrof de aanschaf van het appartementencomplex Gramercy Tower in Cardiff.

Michael Fink, Managing Director bij CRIM: “Het CER III impactfonds is bij zijn investeringen in residentieel vastgoed sterk gefocust op de transitie naar een koolstofvrije economie en daarnaast zetten we ons in voor sociale rechtvaardigheid door te streven naar betaalbare huren. Het fonds realiseert deze impact mede op basis van Nassim Talebs concept ‘skin in the game’, oftewel een wederzijdse afstemming van de belangen van de beheerder en de investeerder door middel van de vergoedingenstructuur, en trekt groeiende aantallen gelijkgestemde institutionele investeerders aan die onze ESG-principes eveneens onderschrijven.”

Het fonds richt zich bij zijn investeringen op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen en heeft maatschappelijke duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast heeft CER III een boetebeding opgenomen in de beheerovereenkomst, als gevolg waarvan CRIM een deel van haar vaste beheervergoeding aan een relevant goed doel van de Verenigde Naties doneert als de beheerder niet voldoet aan de financiële, milieugerelateerde of maatschappelijke doelstellingen van het fonds. Dit versterkt de derde pilaar van ESG – de factor governance (G) – en koppelt de belangen van investeerders en fondsbeheerders aan elkaar in de vergoedingenstructuur. Nassim Taleb betoogt dat als de investeerder en de beheerder bij een grote investeringsbeslissing beide daadwerkelijk ‘skin in the game’ hebben, oftewel meetbare risico’s lopen, en deze risico’s samen dragen, dat leidt tot meer eerlijkheid en transparantie, doordat de belangen beter op elkaar worden afgestemd.

Casper van Grieken, Executive Director bij CBRE Nederland - Head of Capital Advisors: “Europa heeft te kampen met een chronisch tekort aan betaalbare woonruimte, stijgende energielasten en een klimaatcrisis. De investeringsstrategie en -filosofie van CER III bevatten duidelijke doestellingen om deze problemen het hoofd te bieden. Zo investeert het fonds in de ontwikkeling van ’s werelds eerste energiepositieve woontorens via de joint venture van Catella met het Franse duurzame-ingenieursbureau en ontwikkelaar Elithis. Deze gebouwen produceren meer energie dan de huurders en gebouwen samen consumeren, waardoor huishoudens geen energierekening meer hoeven te betalen en het besteedbare inkomen stijgt. Het is geweldig om deze strategie tot leven te zien komen en snel te zien groeien."

CBRE Capital Advisors is door CRIM aangesteld als commercieel adviseur voor het ophalen van kapitaal bij internationale institutionele investeerders.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.