Amsterdam,
21
april
2020
|
09:00
Europe/Amsterdam

Catella European Residential Fund III breidt kapitaal uit met €125 miljoen

Het Catella European Residential Fund III van het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM) heeft €125 miljoen aangetrokken van twee nieuwe institutionele beleggers. Hiervan is €100 miljoen afkomstig van een vooraanstaand Nederlands pensioenfonds en €25 miljoen van een bekende Duitse institutionele fondsmanager. Met de nieuwe investeringen is het totaal gecommiteerd kapitaal voor het fonds gegroeid naar €235 miljoen. Met deze mijlpaal komt het fonds dichter bij het middellange termijn doel van €1 miljard, om op termijn naar een omvangrijk open-ended fonds door te groeien met beleggingen in residentieel vastgoed verspreid over heel Europa. De succesvolle dubbele toetreding volgt op de lancering van het fonds in juli 2019 als CRIM’s eerste pan-Europees residentiële fonds open voor internationale investeerders.

Michael Fink, Managing Director, CRIM: “De vraag naar betaalbare en duurzame huurwoningen zal groter zijn dan ooit na afloop van de Covid-19 crisis en we blijven een zeer sterke interesse zien van internationale investeerders voor het fonds, gericht op een stabiele kasstroom. Woningen bewijzen zich nu al als de meest defensieve en robuuste categorie binnen de verschillende vastgoedsectoren in een potentiële economische recessie. Catella houdt rekening met deze neerwaartse scenario’s bij het samenstellen van portefeuilles via research en risicomodellen. De Luxemburgse fondsstructuur van CER III biedt internationale investeerders eenvoudige toegang tot het zeer grote en geografisch diverse Catella platform. Wij verwachten in de nabije toekomst meer nieuwe investeerders te kunnen verwelkomen naast onze bestaande Nederlandse, Duitse en Franse beleggers.”

Casper van Grieken, Head of Equity Placement CBRE Netherlands, die als placement agent optreedt voor CER III, voegt hieraan toe: “Te midden van alle onzekerheden door het coronavirus, is Catella erin geslaagd om twee zwaargewicht investeerders toe te voegen aan haar klantenbestand. Het is een enorme prestatie om in de huidige omgeving transacties te sluiten en deze prestatie is duidelijk een bevestiging van de kwaliteit en het track record van Catella’s residentiële platform en sterke vermogen om aantrekkelijke beleggingen te vinden door heel Europa.”

Catella European Residential Fund lll

Het fonds focust op betaalbare woningen en integreert duurzaamheid in het beleggingsproces om bij te dragen aan uitdagingen omtrent klimaatverandering. Het fonds heeft op dit moment een investeringspijplijn van meer dan €250 miljoen – voornamelijk bestaande bouw – in landen zoals Denemarken, Finland, Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Het fonds heeft reeds beleggingen in vier Europese landen sinds de lancering medio 2019. De eerste acquisitie betrof een  investering van €42 miljoen in een complex met 83 appartementen in Fillippahaven in de wijk Valby in Kopenhagen. Eind 2019 acquireerde het fonds drie projecten in Duitsland en Nederland voor circa €65 miljoen, wat het totaal geïnvesteerd vermogen boven de €100 miljoen bracht. Een vijfde acquisitie in het zuidoosten van Frankrijk wordt naar verwachting op korte termijn afgerond.

Strategie CER III

De strategie van het Fonds is om te investeren in geselecteerde groeiregio’s in Duitsland, Nederland, Frankrijk en Scandinavië. Daarnaast heeft het fonds ruimte om te investeren in landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Polen. De beoogde objecten zijn moderne en duurzame woningen met focus op het middenhuursegment voor een stabiele cashflow. Ook wordt er geïnvesteerd in subsegmenten zoals senioren- en studentenhuisvesting.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.