Amsterdam,
18
augustus
2020
|
10:26
Europe/Amsterdam

Catella European Residential III koopt huurwoningcomplexen in vier Europese steden voor €60 miljoen

Het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM) heeft namens het Catella European Residential Fund III (CER III) vier huurwoningcomplexen verworven op locaties in, of in de buurt van, toonaangevende Europese steden, waaronder Brussel, Genève en Berlijn, voor een bedrag van ongeveer €60 miljoen. De transacties volgen op een nieuwe kapitaalverhoging van €125 miljoen in april door een Nederlands pensioenfonds en een Duitse institutionele belegger en €55 miljoen in augustus door twee Duitse institutionele beleggers voor de pan-Europese woningstrategie van het fonds, die zich richt op betaalbare woningen en onderbenutte subsegmenten zoals huisvesting voor studenten en senioren.

Brussel

In Brussel heeft CER III een woongebouw uit 2005 gekocht met 65 moderne appartementen en 70 overdekte parkeerplaatsen voor ongeveer €25 miljoen. De meeste appartementen zijn verhuurd en variëren in grootte van 41 tot 173 m². De afronding van de transactie zal naar verwachting eind augustus plaatsvinden.

Patrick Au Yeung, fondsbeheerder van het Catella European Residential Fund III: “We zijn verheugd dat ons fonds tijdens de coronapandemie nieuw kapitaal bleef aantrekken en we verwachten dat de sterke interesse van institutionele beleggers zal voortduren. Brussel is een van de belangrijkste bestemmingen voor onze Europese woningstrategie vanwege het belang ervan als financieel centrum en hoofdstad van de Europese Unie. De woningmarkt in de binnenstad van Brussel bestaat uit een grote diversiteit aan oude en nieuwe appartementen. We verwachten dat het complex dat we hebben verworven zeer aantrekkelijk zal zijn voor expats, diplomaten en werknemers van internationale bedrijven, van wie velen de voorkeur geven om dicht bij hun werk in het stadscentrum te wonen waar de kosten van levensonderhoud nog steeds betaalbaar zijn in vergelijking met andere grote Europese steden."

In Brussel zetelen 210 buitenlandse ambassades en consulaten, maar ook veel internationale bedrijven hebben hun hoofdkantoor in de stad. Het complex is gelegen aan de Rue Godecharle in de Leopoldwijk waar de Europese Commissie en het Europees Parlement zijn gevestigd. De Leopoldwijk heeft uitstekende verbindingen met het openbaar vervoer en is ook gemakkelijk bereikbaar met de auto.

Ralph Willems, acquisitiemanager CIMB: “De institutionele huurmarkt voor woningen is in België nog steeds vrij klein in vergelijking met de buurlanden Nederland en Duitsland, maar de interesse van beleggers is groot. We willen graag verdere kansen verkennen op aantrekkelijke stedelijke locaties in het hele land, zoals Brussel en Antwerpen, evenals kleinere steden zoals Gent, Brugge en Leuven. We richten ons met name op betaalbare huurwoningen en sub-segmenten van de residentiële markt waar het aanbod schaars is zoals huisvesting voor studenten en senioren.”

De andere drie complexen die CER III de afgelopen weken heeft verworven, bevinden zich in de Franse grensplaats Ornex, op slechts negen kilometer van Genève, en in Berlijn en Potsdam.

Ornex

In Ornex heeft CER III een complex gekocht met 33 twee-onder-een-kapwoningen en 12 appartementen voor €20 miljoen. Elk van de villa’s en appartementen heeft een eigen privégarage en tuin en extra parkeerplaatsen buiten het complex zijn ook beschikbaar voor de bewoners. Het complex heeft een goede toegang tot het openbaar vervoer naar Genève, inclusief bushaltes in de directe omgeving van het pand.

Ornex is een populaire woonkeuze voor Franse en expatwerknemers in dienst van NGO’s in Genève en beschikt over een aantal scholen en een breed scala aan winkelvoorzieningen. De Franse grensstad kent een sterke bevolkingsgroei dankzij goede vooruitzichten voor werkgelegenheid in het nabijgelegen Genève. De afgelopen vijf jaar is het aantal inwoners van de stad met minstens 15% gestegen en het Franse nationale instituut voor de statistiek (INSEE) voorspelt verdere groei in de toekomst, met een verwachte gemiddelde stijging van 1,2% per jaar tot 2025. Aangezien de meeste inwoners in Genève zelf werken, is het werkloosheidspercentage laag in vergelijking met het Franse gemiddelde, terwijl het inkomen per hoofd van de bevolking ver boven het gemiddelde van het land ligt, omdat de gemiddelde salarissen in Zwitserland ongeveer vier keer zo hoog zijn als in Frankrijk.

Xavier Jongen, Managing Director CRIM: “Genève heeft te kampen met een enorm tekort aan woningen, waardoor de prijzen van koopwoningen en huurprijzen blijven stijgen. Dit fenomeen heeft veel lokale Zwitserse inwoners, maar ook mensen van andere nationaliteiten die in Genève werken, naar de Franse kant van de nabijgelegen grens aangetrokken. De woningen die we in Ornex hebben verworven, spelen perfect in op de aanhoudende vraag in de regio naar betaalbare huurwoningen in de voorsteden.”

Potsdam

In Potsdam, de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg ten zuidwesten van Berlijn, heeft CER III twee bestaande appartementencomplexen verworven in de Gartenstraße in de wijk Babelsberg voor ongeveer €10 miljoen. Een van de gebouwen dateert uit 1911 en werd in de afgelopen 10 jaar uitgebreid gerenoveerd. Het andere pand is relatief nieuw en werd in 2014 gebouwd. Beide gebouwen beschikken over kelders en omvatten een totale oppervlakte van 2.607 m2, verdeeld over 27 appartementen en twee kleine commerciële ruimten. De appartementenblokken liggen in een stedelijk gebied dat wordt gekenmerkt door vrijstaande, halfvrijstaande en meergezinswoningen en commerciële gebouwen, waarvan sommige recentelijk zijn omgebouwd tot woningen.

Potsdam is een van de kerngebieden van de metropoolregio Berlijn-Brandenburg met in totaal ongeveer zes miljoen inwoners. De stad staat sinds 1990 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wint terrein als filmlocatie voor internationale filmprojecten.

Patrick Au Yeung: “Potsdam is een prestigieus academisch centrum met meerdere universiteiten en talrijke onderzoeksinstituten. De vraag naar betaalbare woningen zal naar verwachting groot blijven vanwege de nabijheid van Berlijn.”

Berlijn

In Berlijn heeft CER III voor €3,2 miljoen een appartementengebouw aangekocht dat recent is gerenoveerd van een lokale woningbouwprojectontwikkelaar. Het pand dateert eveneens uit 1911 en ligt in de Berlijnse wijk Marzahn-Hellersdorf. De Berlijnse Alexanderplatz ligt op 25 minuten afstand met de S-Bahn spoorlijn. De goede vervoersverbindingen naar het centrum van Berlijn maakt het complex bijzonder aantrekkelijk voor koppels en jonge professionals. Het pand bestaat uit 10 wooneenheden met een totale oppervlakte van 989 m2 over twee gebouwen, met een gemiddelde grootte van 99 m2 per appartement. De binnenplaats beschikt over een speeltuin en vier parkeerplaatsen.

CBRE Capital Advisors treedt op als placement agent voor Catella Residential Investment Management GmbH in rechtsgebieden buiten Duitsland.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.