Amsterdam,
02
december
2020
|
12:46
Europe/Amsterdam

Catella European Residential verkoopt Nederlandse portefeuille aan Woonhave N.V. voor meer dan € 100 miljoen

Het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (CRIM) heeft een Nederlandse woningportefeuille verkocht aan Woonhave N.V. voor meer dan € 100 miljoen namens het Catella European Residential Fund (CER).

De portefeuille omvat 355 appartementen met een verhuurbaar oppervlak van circa 30.025 m², parkeerfaciliteiten en een commerciële ruimte verdeeld over zes locaties in totaal, waarvan twee in Den Haag en één in Leiden, Rotterdam, Tilburg en Woerden. De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg eind oktober 97,6%.

Strategie

Xavier Jongen, Managing Director CRIM: “Deze verkoop past in de actieve managementstrategie van onze fondsen, waarbij we alle objecten in onze portefeuille voortdurend beoordelen op basis van onze belangrijkste beleggingscriteria. Er is veel vraag naar woningen met een hoge kwaliteit en we kregen de mogelijkheid deze objecten te verkopen tegen een prijs die ver boven de boekwaarde lag, waardoor we een mooie winst voor het fonds konden realiseren. Sinds de lancering van de strategie eind 2007 hebben we een totaalrendement weten te behalen van 8,6% per jaar voor onze investeerders.”

CER was in 2007 het eerste grensoverschrijdende, institutionele fonds exclusief gericht op woningen in Europa en is nu ook de grootste met meer dan € 1,5 miljard onder beheer. CER maakt deel uit van het Catella Residential investeringsplatform, de grootste grensoverschrijdende investeerder in deze vastgoedsector in Europa met € 4,4 miljard aan beheerd vermogen. De transactie werd uitgevoerd onder leiding van de lokale asset managementpartner Catella Investment Management Benelux (CIMB) via het AIFMplatform Catella Real Estate AG (CREAG).

Maurits Olde Meule, Managing Director van CIMB: “We managen in Nederland voor het CER-fonds meer dan € 350 miljoen aan woningen. We zijn erg blij met de hoge bezettingsgraad (97%) van deze portefeuille, die we hebben bereikt met het bieden van een hoge kwaliteit dienstverlening en een consistente en actieve werkwijze. Dankzij deze dispositie kunnen we herinvesteren in assets die nog beter voldoen aan de lange termijn beleggingscriteria.”

Over de portefeuille

Het in 1991 gebouwde wooncomplex in Rotterdam is gelegen aan de Lodewijk Pincoffsweg en omvat 89 appartementen verdeeld over acht bouwlagen met een totaal verhuurbaar oppervlak van circa 7.500 m² alsmede 300 m² bedrijfsruimte en 22 parkeerplaatsen. Het bedrijventerrein is verhuurd aan een kinderdagverblijf.

Twee van de wooncomplexen bevinden zich in Den Haag. Het grootste object is een acht verdiepingen tellend wooncomplex aan het Til Brugmanplantsoen, dat gebouwd is in 1996 en 59 wooneenheden omvat op een totaal verhuurbaar oppervlak van circa 5.000 m² inclusief 49 parkeerplaatsen. Het tweede pand in Den Haag is gelegen op de hoek van de Javastraat en Mallemolen, is gebouwd in 1983 en bestaat uit 33 appartementen en 14 parkeerplaatsen.

Het complex in Leiden bestaat uit 99 appartementen, is gelegen aan de Zuster Meijboomstraat en is gebouwd tussen 1989 en 1991. Het bestaat uit drie vrijstaande gebouwen van negen bouwlagen met elk 33 woningen.

Het pand in Tilburg, gebouwd in 1994, is gelegen aan de Henriette Ronnerstraat en bestaat uit 42 driekamerappartementen. Het laatste object is een pand van 11 verdiepingen in Woerden. Het omvat 33 appartementen met elk een eigen parkeerplaats en een dakterras. Het is gelegen aan de Nova Zemblakade en is gebouwd in 1996.

Jasper Leydes, Hoofd Acquisitie bij Woonhave: "De Catella-portefeuille is volledig geconcentreerd op de Randstad en vormt daarmee een solide aanvulling op onze groeiende portefeuille. Woonhave heeft alles in huis om de huurpotentie in de portefeuille te optimaliseren met deze goed gesitueerde objecten, door ze langdurig in eigendom te nemen en ons interne hands-on vastgoedbeheer in te zetten, tegen de achtergrond van een aanhoudende en sterke vraag van huurders. Wij zijn zeer vertrouwd met deze markten en hebben ons snel kunnen committeren, wat op prijs werd gesteld door Catella. We kijken nu uit naar de exploitatie van deze grote complexen voor gezinswoningen.”

Catella werd geadviseerd door CBRE en CMS Derk Star Busman terwijl Resi en Houthoff optraden namens Woonhave.