10
maart
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

CB Richard Ellis: Yield Gap in Europa biedt kansen voor beleggers

De visie van Europese beleggers op de kansen in de vastgoedmarkt heeft in 2010 opmerkelijke verschuivingen laten zien, zo blijkt uit de tweede editie van het “European Investor Intentions” onderzoek van vastgoedadviseur CB Richard Ellis. De uitkomsten van de enquête, waarin de vastgoedadviseur circa 350 Europese vastgoedbeleggers vraagt naar hun visie, voorkeuren en intenties binnen deze markt, zijn woensdagochtend 9 maart tijdens de MIPIM op de European Investment Briefing van CB Richard Ellis gepubliceerd.

Eén van de belangrijkste verschuivingen betreft het aanwijzen van de grootste bedreiging voor het herstel van de Europese markten. Waar een jaar geleden nog door een derde van de respondenten de dreiging van een ‘double dip’ recessie als grootste risico werd aangemerkt, worden in 2011 een tekort aan financiering en rentestijging als voornaamste bedreigingen gezien. Hieruit blijkt dat beleggers ervan overtuigd zijn dat het economisch herstel in Europa stand zal houden, en de grootste risico’s nu op het gebied van financiering liggen.

De enquête toont aan dat beleggers nog altijd voorzichtig zijn. Zo reflecteren de antwoorden van de respondenten de ‘vlucht naar zekerheid’ die de Europese beleggingsstrategie van het afgelopen jaar heeft gekenmerkt. Het stabiele Duitsland wordt dit jaar als de meest aantrekkelijke markt binnen Europa gezien en winkelvastgoed is de meest populaire sector.
Hoewel een ruime meerderheid van 73% aangeeft dat de ‘yield gap’ tussen eersteklas en secundaire aanvangsrendementen gelijk zal blijven of zelfs zal stijgen, ziet maar liefst 39% van de geraadpleegde beleggers 2011 als een goed jaar om in secundair vastgoed te beleggen, terwijl 30% kiest voor 2012. De kloof tussen eersteklas en secundair vastgoed biedt in de ogen van beleggers derhalve ook kansen.

Peter Damesick, EMEA Chief Economist van CB Richard Ellis, stelt hiertoe: ‘Hoewel de beleggersvraag in 2011 nog hoofdzakelijk is gericht op ‘core’ vastgoed, verwachten wij dat een toenemend aantal beleggers de aandacht naar secundair product zal verschuiven als gevolg van de sterke competitie voor het topvastgoed. Het tekort aan financiering voor secundair vastgoed vormt daarbij echter wel een probleem. Er zal nog meer moeten worden afgewaardeerd voordat value-added en opportunistische beleggers echt actief zullen worden.’

Machiel Wolters, Head of Research CB Richard Ellis Nederland, voegt toe: ‘De eerste tekenen van een overloop in het secundaire segment zijn in Nederland al zichtbaar. Het gaat dan om bijvoorbeeld kortere huurcontracten of verouderde panden op toplocaties. Het Investor Intentions onderzoek laat zien dat beleggers nog altijd voorzichtig zijn, maar in toenemende mate bereidheid tonen om op de grote prijsverschillen in de vastgoedmarkt in te spelen. Een realistische waardering en een grondige analyse van de potentie van een locatie zijn daarbij wel een vereiste.’

CBRE EMEA Investor Intentions SurveyCBRE EMEA Investor Intentions Survey