Amsterdam,
06
april
2018
|
15:18
Europe/Amsterdam

CBRE: “Bedrijven investeren meer in vastgoedtechnologie”

Bijna twee derde van de bedrijven (62%) is van plan om de komende drie jaar meer te investeren in nieuwe vastgoedtechnologieën, waarvan de meerderheid in het komende jaar. Dit blijkt uit de EMEA Occupier Survey 2018, het jaarlijkse internationale onderzoek onder eindgebruikers van vastgoedadviseur CBRE.

Redenen om meer te investeren in nieuwe technologie zijn voornamelijk gericht op het verbeteren van de gebruikerservaring en daarmee de productiviteit van de gebruikers. Dit betekent dat de focus van bedrijven bij de investering in nieuwe technologieën minder gericht is op het gebouw, maar meer op het welzijn en productiviteit van de mens in het gebouw.

Van de aangeboden nieuwe technologieën hebben bedrijven de meeste belangstelling voor navigatie/routing apps die de gebruiker wegwijs maken in een gebouw, wearables, werkklimaat-comfortsystemen gericht op het individu/de gebruiker en sensoren die de gebouwprestaties (zoals temperatuur) meten. Ook reserveringssystemen voor algemene voorzieningen, zoals vergaderruimtes en werkplekken, worden steeds meer toegepast ter verbetering van de werkomgeving.

Robert Lodder, Executive Director Asset Services CBRE
De werkplek van de toekomst wordt meer gepersonaliseerd en interactief. Samen met partners ontwikkelen we tools die hierin voorzien, zoals de sensortechnologie van Disruptive Technologies. Die signaleert bijvoorbeeld veranderingen op het gebied van het binnenklimaat nog voordat deze merkbaar worden bij de gebruiker waardoor proactief kan worden gehandeld. We onderzoeken of deze technologie kan zorgen voor een voorspellend vermogen  - gericht op het ontzorgen van eindgebruikers - terwijl dit een inspirerende en gezonde werkomgeving biedt.
Robert Lodder, Executive Director Asset Services CBRE

Uit het onderzoek blijkt verder dat bedrijven flexible offices zien als een belangrijke factor voor hun zakelijke portfolio’s. Een flexibele schil biedt corporate eindgebruikers uitkomst voor onder meer de veranderende ruimtebehoefte en faciliteert ook talent om dichter bij huis te werken.

De bedrijven verwachten dat ze in de komende drie jaar nog veel meer flexibele werkplekken in gebruik gaan nemen. Het aantal bedrijven dat verwacht helemaal geen gebruik van flexibele concepten te zullen maken, daalt van 35% naar 21%.

Ook het bevorderen van ‘gezondheid op de werkplek’ is een belangrijke pijler voor bedrijven. Vier op de vijf bedrijven biedt faciliteiten en producten op dit gebied aan, of is van plan dit te gaan doen. Voorbeelden hiervan zijn: gezonde voeding, mindfulness en sportvoorzieningen. Daarbij heeft 92% de voorkeur voor gebouwen met gezondheidsvoorzieningen.

Robert Lodder, Executive Director Asset Services CBRE
In Nederland zien wij ook een groeiende interesse voor gezonde werkomgevingen. Voor verschillende bedrijven bieden wij inmiddels een Healthy Offices Quick Scan aan, waarmee organisaties een goed beeld krijgen in hoeverre de huidige kantooromgeving bijdraagt aan de gezondheid en wat je kunt doen om dit meetbaar te verbeteren.
Robert Lodder, Executive Director Asset Services CBRE

Het internationale onderzoek ‘EMEA Occupier Survey 2018’ van vastgoedadviseur CBRE is hiernaast te downloaden.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.