15
januari
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

CBRE: Europese beleggingen naar niveau 2004

Het totaal aan vastgoedinvesteringen in Europa is over 2008 ruim gehalveerd in vergelijking met het recordjaar 2007. Dat blijkt uit de cijfers die de internationale vastgoedadviseur CB Richard Ellis gisteren heeft vrijgegeven.

Het totaal aan vastgoedbeleggingen kwam over 2008 uit op 116 miljard euro, tegenover bijna 250 miljard euro over 2007. Met de 116 miljard euro is de vastgoedbeleggingsmarkt weer terug op het niveau van 2004 toen het totaal aan vastgoedtransacties in Europa iets boven de 100 miljard euro uitkwam.

Van de vier kwartalen in 2008 was het vierde het absolute dieptepunt met ‘slechts' een totaal van 19,5 miljard euro aan vastgoedtransacties. Dit heeft alles te maken, aldus CB Richard Ellis, met de val van Lehman Brothers en de verdere aanscherping van de financiële crisis. Ook de eerste tekenen van recessie in Europa hebben bijgedragen aan het verslechteren van het vastgoedbeleggingsklimaat.

Het dramatische vierde kwartaal werd nog enigszins op de been gehouden door een aantal grote transacties, zoals de verkoop door Metrovacesa van het hoofdkantoor van HSBC in Londen voor een bedrag van 990 miljoen euro en de verkoop van een Italiaanse sale-and-lease-backportefeuille van de banken Banca Infesa en Unicredit Groep ter waarde van 1,85 miljard euro. Nagenoeg alle Europese landen en regio's laten in vergelijking met het derde kwartaal van 2008 aanzienlijke dalingen zien in het volume aan transacties in het vierde kwartaal, met uitzondering van Duitsland (+ 2 procent), Frankrijk (+13 procent) en Italië (+182 procent). De grootste dalingen deden zich voor in Scandinavië (-77 procent), Spanje (-43 procent), CEE (-83 procent) en de Benelux (-13 procent).

CB Richard Ellis ziet echter hoop gloren aan de horizon. ‘De sterke stijgingen van de yields brengen het verschil tussen de prijs die verkopers vragen en de prijs die beleggers willen betalen, dichter bij elkaar', aldus Michael Haddock, directeur Emea Capital Markets Research. Jonathan Hull, bestuursvoorzitter Emea Capital Markets ziet ook nieuwe kansen voor beleggers, vooral in het Verenigd Koninkrijk waar de vastgoedprijzen al flink zijn gedaald en de zwakke pond bijdraagt tot het aangaan van langjarige vastgoedbeleggingen.

Lees hieronder het volledige Engelstalige persbericht.


Q4 EMEA Investment MarketQ4 EMEA Investment Market