Amsterdam,
08
september
2017
|
08:52
Europe/Amsterdam

CBRE: Investeringen in Brabantse kantorenmarkt essentieel

Beschikbare kantoorruimte voldoet niet aan juiste profiel

Investeringen in de kantorenmarkt in Eindhoven, Breda en’s-Hertogenbosch zijn noodzakelijk om economische groei en doorstroom in de vastgoedmarkt te kunnen waarborgen. Dat concludeert CBRE in haar meest recente marktpublicatie Brabant; The Property Perspective. 
De kantoor gebonden werkgelegenheid en vraag naar kantoorruimte zijn de afgelopen 3 tot 4 jaar sterk gegroeid in deze regio. Tot 2025 ligt een verdere stijging van de werkgelegenheid in - met name Eindhoven en Breda - in het verschiet (Oxford Economics). Om deze groei te kunnen faciliteren is moderne, kwalitatief goede kantoorruimte nodig op multifunctionele en goed bereikbare locaties.

Duurzaam, gezond en multifunctioneel
Als de verwachtingen van Oxford Economics uitkomen, is in de regio 150.000 m2 aan extra kantoorruimte nodig in de komende jaren (bij een gelijkblijvend aantal m² per werknemer). Dat is hetzelfde metrage dat nu leegstaat in Eindhoven.Deze leegstaande kantoormeters zijn in veel gevallen in de huidige staat niet meer goed verhuurbaar. De kantoorruimte sluit niet aan op de wensen van de kantoorgebruiker die op zoek is naar een moderne, duurzame en gezonde werkomgeving op een levendige en centraal gelegen locatie.

Om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag moeten eigenaren van gedateerde kantoren op centrale locaties actie ondernemen. Ruime, open kantoorvloeren die vernieuwende concepten ondersteunen zijn momenteel schaars en kunnen door een renovatie of upgrade weer aangeboden worden. Het is nu essentieel om kwaliteit te ontwikkelen, zowel in het gebouw als in het gebied eromheen.


Transformatie
In dezelfde periode dat de kantoor gebonden werkgelegenheid groeide, zijn veel kantoorgebouwen getransformeerd naar andere bestemmingen om structurele leegstand het hoofd te bieden. Zo heeft in Eindhoven circa 160.000 m² kantoorruimte een andere functie gekregen. Deze ontwikkeling, gecombineerd met het grote aantal huurcontracten dat de komende 2-5 jaar afloopt, creëert veel mogelijkheden voor de regionale vastgoedmarkt en voor de investeerders en beleggers die hier tijdig op inspelen.


Kansen voor vastgoedeigenaren

Walter Dielemans, Regional Director CBRE
Door de economische groei, de toenemende vraag en getransformeerde vierkante meters is de leegstand in Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Breda gedaald. In de populaire centrumgebieden is de leegstand zelfs sterk gedaald. Dit biedt volop kansen voor eigenaren van vastgoed in deze regio. Zij kunnen nu investeren in verouderde gebouwen, dan wel nieuwbouwen op centrumlocaties. Gezien de verder afnemende leegstand en de te verwachten kwaliteitsimpuls van het vastgoed voorzien wij ruimte voor huurgroei in deze gebieden.
Walter Dielemans, Regional Director CBRE

Vooruitblik

Eric Harmsen, Associate Director CBRE
De krapte op de kantorenmarkt neemt naar verwachting op alle centrumlocaties toe. Door de lage leegstand en beperkte nieuwbouwpijplijn hier hebben kantoorgebruikers weinig opties tot alternatieve huisvesting. Tegelijkertijd zien we dat huisvesting steeds belangrijker wordt in de strategie van organisaties. Het is essentieel bij het aantrekken en behouden van talent. Met een modern kantoor - dat flexibel werken en open communicatie ondersteunt, een plezierige en gezonde werkomgeving biedt en waar diverse services en faciliteiten aanwezig zijn - onderscheid je jezelf als organisatie.
Eric Harmsen, Associate Director CBRE
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Eindhovens kantoorvastgoed in beeld bij internationale beleggers

05
sep
2017
www.ed.nl