Amsterdam,
28
maart
2018
|
10:26
Europe/Amsterdam

CBRE: “Vraag naar flexibele kantoorruimte groeit en is onomkeerbare ontwikkeling”

De vraag naar flexibele kantoorruimte groeit sterk en is een blijvende trend. De afgelopen tien jaar is de wereldwijde markt voor flexibele kantoorruimte met gemiddeld 13% per jaar toegenomen. Deze ontwikkeling zien we ook in Nederland, met name in de grote steden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Flexibele kantoren zijn kantoren waar ondernemingen onder flexibele voorwaarden één of een beperkt aantal werkplekken kunnen huren. In grote Europese steden zoals Berlijn, Parijs en Londen was tussen 2016 en 2017 een sterke groei te zien. Ook in Nederland wordt de vraag naar flexibele kantoorconcepten steeds groter, met name in steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Zo kwam er in Amsterdam in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 34.000 m² aan nieuwe flexibele kantoorruimte bij. Voorbeelden van flexibele kantoren zijn Weworks, Spaces en Tribes. In 2017 noteerde Amsterdam 42.000 m² flexibele kantoorruimte.

Flexibele schil

Flexibele kantoren stellen grote bedrijven in staat om een ‘flexibele schil’ in de huisvesting van hun werknemers aan te brengen. Hiermee kunnen ze sneller op veranderende marktomstandigheden reageren. Bovendien zijn flexibele kantoren vaak van hoge kwaliteit en vaak goedkoper omdat de ruimte efficiënter benut wordt.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat nieuwe technologische toepassingen, zoals cloud computing en video calls ook redenen zijn voor de groei van flexibele concepten. Ook economische trends, zoals de toename van het aantal zelfstandigen en kleine ondernemingen zijn een belangrijke factor. Zo nam in Amsterdam in de periode 2010-2017 het aantal vestigingen met één werknemer met 46% en het aantal vestigingen met 2-10 werknemers met 6% toe.

Rudolf de Boer, Managing Director bij CBRE, meent dat flexibele kantoren niet meer weg te denken zijn in de markt.

Rudolf de Boer, Managing Director CBRE
“We zien deze groeiende vraag naar meer flexibiliteit als een onomkeerbare ontwikkeling. Kantoorgebruikers hebben andere behoeften gekregen.” 
Rudolf de Boer, Managing Director CBRE

De nieuwe trend betekent voor eigenaren van kantoorgebouwen nieuwe kansen en uitdagingen. Het gaat hierbij onder andere om de positie van het kantoorgebouw op de verhuurmarkt.

Het is niet meer vanzelfsprekend dat kantoorgebruikers contracten afsluiten voor een periode van tien jaar. Huurders willen meer flexibiliteit bij het afsluiten van een huurovereenkomst. Dit kan voor de eigenaar van een kantoor voor meer fluctuatie in de huurinkomsten zorgen.

Kantoorgebruikers zien flexibele concepten niet meer alleen als manier om de kosten te beheersen, maar ook steeds meer als wijze om te innoveren, samen te werken met andere ondernemers en talent aan zich te binden.
Rudolf de Boer, Managing Director CBRE

Meer informatie over de kantorenmarkt voor gebruikers vind je in de EMEA Occupier Survey 2018 van CBRE.

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.