Amsterdam,
08
januari
2015
|
13:10
Europe/Amsterdam

CBRE: Welbevinden op werkplek hoge prioriteit voor bedrijven

Bedrijven hebben steeds meer aandacht voor de behoeften van werknemers bij het nemen van organisatorische en vastgoedbeslissingen. Dit blijkt uit het vandaag verschenen rapport “European Occupier Survey” van vastgoedadviseur CBRE.

Het onderzoek toont aan dat  bedrijven een effectieve werkplekstrategie die werknemersbehoeften vooropstelt hoger op de agenda hebben gezet. Dit is een verschuiving ten opzichte van het begin van de economische recessie, toen kostenbeheersing nog de belangrijkste drijfveer was.

Personeel speelt een grote rol bij de besluitvorming voor een bedrijfslocatie. Ongeveer  de helft van de respondenten (46%)  beschouwt de beschikbaarheid van talent als een belangrijke factor voor de keuze van de bedrijfslocatie, tegen 36% in 2013. Voorts werden arbeidskosten door 30% van de respondenten als belangrijke factor genoemd, tegenover 20% in 2013.

Als gevolg hiervan is de belangstelling bij bedrijven voor implementatie van werkplekstrategieën toegenomen. Van de ondervraagden zegt 67% dat hun werkplekstrategie voornamelijk werd bepaald door de behoefte om talent aan te trekken en te behouden. In 2013 was het percentage nog 48%. De tweede belangrijke reden om een werkplekstrategie te implementeren is de wens om de productiviteit van werknemers te verhogen (37% in 2013, tegen 46% nu.) Kostenbesparing  werd als derde reden genoemd. Daarmee werd kostenbesparing van de eerste plaats naar een derde plaats verdreven (56% in 2013 tegen 43% nu).

Belangrijkste redenen voor implementatie werkplekstrategie:

  1. Behoefte om talent aan te trekken en behouden (67%)
  2. Productiviteit van werknemers verhogen (46%)
  3. Kostenbesparing (43%)

Daarnaast zoeken bedrijven in toenemende mate naar hoogwaardige locaties, die beschikken over veel faciliteiten en goed bereikbaar zijn. 65% van de respondenten stelt dat deze factoren van wezenlijk belang zijn voor de keuze van een gebouw en om de jongere generatie aan te trekken. Dit toont het toenemende belang dat wordt gehecht aan werknemerstevredenheid en de impact ervan op de besluitvorming.

De ‘European Occupier Survey’ van CBRE is voor de vijfde keer uitgevoerd. Aan de enquête namen vastgoedbeslissers van multinationals deel. De respondenten zijn bedrijven met een hoofdkantoor in West-Europa en Noord-Amerika, actief in verschillende sectoren, waaronder bankwezen en financiën, de dienstensector en technologie en telecommunicatie.

Download hier het volledige onderzoek:

Over CBRE

CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Los Angeles, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2019). De organisatie heeft meer dan 100.000 medewerkers (exclusief bijkantoren) en adviseert eigenaren, beleggers en gebruikers van vastgoed vanuit meer dan 530 kantoren (exclusief bijkantoren) wereldwijd. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en project management, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.