Amsterdam,
08
september
2020
|
14:03
Europe/Amsterdam

CBRE zet als eerste taxateur gekwalificeerde elektronische handtekening op taxatierapport

Digitale handtekening versoepelt taxatieproces en maakt tekenen op afstand mogelijk

In een pilot in samenwerking met ING Real Estate Finance heeft CBRE als eerste taxateur in Europa een vastgoedtaxatierapport met een gekwalificeerde elektronische handtekening ondertekend. Dit werd mogelijk gemaakt in samenwerking met een groep fintech partijen: Cleverbase, Flux, Accept en SBR Nexus. De gekwalificeerde elektronische handtekening heeft dezelfde juridische status als de vereiste fysieke handtekening van een taxateur. Het gebruik van deze elektronische variant is opgenomen in de Europese eIDAS-verordening die is opgesteld door de Europese Unie om online zaken makkelijker en veiliger te regelen. Deze stap bespaart veel tijd en geeft taxateurs en andere partijen in het proces, zoals de kredietverstrekker, veel meer zekerheid.

Afscheid van pdf-rapportages

Sinds een jaar leveren taxateurs, naast taxatierapporten in PDF, ook de taxatiewaardes in een XBRL-bestandsformaat. Deze internationale standaard voor digitaal rapporteren maakt het voor de opdrachtgever mogelijk om de bevindingen van de taxateur automatisch in de interne systemen op te slaan, op volledigheid te controleren en te verwerken. Een digitale handtekening bij een XBRL-bericht is daarmee een essentiële stap om binnenkort afscheid te kunnen nemen van pdf-rapportages.

Digitale ondertekening

In de pilot gebruikt de taxateur de software voor vastgoedtaxaties van fluX. In de software wordt de taxateur door het proces geleid, waarna het rapport in de laatste stap ondertekend wordt met een app, geleverd door Cleverbase. Om gekwalificeerd te kunnen ondertekenen hebben de taxateurs zich eenmalig geregistreerd via een videoverbinding. Een tweede taxateur ondertekent op dezelfde manier de voor taxaties benodigde plausibiliteitsverklaring.

Johan Nota (ING, voorzitter pilotteam): “Met gebruikmaking van alle competenties van de verschillende partijen is het gelukt om deze pilot tot een succes te maken. Deze digitale handtekening wordt nu uitgerold bij de overige taxateurs die voor ING Real Estate Finance zakelijk vastgoed waarderen.”

Toekomstbestendig

Sebastian Hulshoff, Head of Digital Valuation Advisory EMEA bij CBRE: “Het digitaal ondertekenen van rapporten past in onze strategie om onze dienstverlening te digitaliseren. Het zorgt ervoor dat de rapporten op een veilige en betrouwbare manier ondertekend worden. CBRE loopt voorop in innovatieve dienstverlening en maakt daarbij met de juiste partners, zoals ING, ook de taxatiebranche toekomstbestendig.”