15
april
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Commerz Real verkoopt ITO | SOM complex in Amsterdam

Commerz Real Investmentgesellschaft mbH heeft het ITO | SOM complex verkocht aan Union Investment Real Estate GmbH.

Het internationale zakencentrum in het hart van de Amsterdamse Zuidas is voor circa €244 miljoen van eigenaar verwisseld. Union Investment voegt het gebouw toe aan zijn open-end vastgoedfonds Unilmmo Europa.

ITO | SOM behoort tot de meest prestigieuze kantoorgebouwen van Nederland. Het complex bestaat uit hoogwaardige kantoor-, winkel- en ondersteunende ruimtes van in totaal ongeveer 51.980 m2 en beschikt over een ondergrondse parkeergarage met 1.784 plaatsen. De totale vloeroppervlakte is verdeeld over een hoog- en een laagbouw gedeelte. De ITO-toren is ontworpen door de Japanse architect Toyo Ito, terwijl architectenbureau Skidmore, Owings & Merill verantwoordelijk was voor het tekenen van de SOM-laagbouw met zijn karakteristieke gevel van aluminium en glas.

Het kantoorgebouw beschikt over een energielabel A, maar Union is voornemens een BREEAM In-Use certificering aan te vragen. Naar verwachting resulteert dit in een BREEAM Very Good certificaat.

In het multi-tenant gebouw zijn 49 huurders gevestigd die voornamelijk actief zijn op het gebied van financiën, recht en consultancy. De twee hoofdingangen van het complex bevinden zich aan het Gustav Mahlerplein en de Gustav Mahlerlaan. Daarnaast is er nog een toegang aan de Claude Debussylaan.

Union Investment Real Estate GmbH werd tijdens het verkooptraject begeleid door Savills en NautaDutilh. CBRE en Houthoff Buruma stonden Commerz Real Investmentgesellschaft mbH bij.