Amsterdam,
30
juni
2020
|
07:30
Europe/Amsterdam

Coronacrisis leidt tot tijdelijke uitstel vraag naar kantoorruimte in Amsterdam

Ruim twee maanden na de start van de coronamaatregelen worden de eerste effecten van de coronacrisis op de Amsterdamse kantorenmarkt zichtbaar. Per eind mei is de vraag naar kantoorruimte in Amsterdam teruggelopen van 332.000 m² aan het begin van dit jaar naar 235.000 m². Dit is een daling van 29%. Zo blijkt uit een analyse van vastgoedadviseur CBRE. 

Geen totale vraaguitval – wel uitgestelde beslissingen  

Van de totale vraag naar kantoorruimte is per eind mei 127.000 m² tijdelijk gepauzeerd. Voor 15.000 m² is de vraag geannuleerd sinds het intreden van de crisis, maar er is ook 19.000 m² aan kantoorruimte verhuurd. Sinds de intrede van corona zijn er ook bedrijven op zoek gegaan naar nieuwe kantoorruimte, bij elkaar gaat het om 64.000 m². 

Beslissingen uitgesteld of heroverwogen 

“Ondanks de aanhoudende interesse in kantoorruimte, zijn kantoorwerkplekken door de coronacrisis wel in een heel ander daglicht komen te staan. Naast de vraag welke impact deze crisis heeft op hun bedrijfsvoering en resultaten, zijn bedrijven op de korte termijn bezig met de vraag hoe werknemers weer terug naar kantoor kunnen komen. Ze zijn daarbij op zoek naar meer flexibiliteit in hun huisvesting om de veranderende omstandigheden te kunnen opvangen. Bovendien zien we dat reeds ingezette zoektochten en contractonderhandelingen langer duren. Aflopende huurcontracten worden door huurders tegen het licht gehouden en huisvestingstrajecten worden heroverwogen.” 
Bart van Eerd, Senior Director bij CBRE Amsterdam

Techbedrijven blijven actief 

De afgelopen 2,5 jaar was de techsector verantwoordelijk voor bijna een kwart van het totale verhuurvolume in de Amsterdamse kantorenmarkt. Momenteel worden met name techbedrijven in de reis- en vervoersector hard getroffen. Een aantal techbedrijven heeft hierdoor een beslissing over hun huisvesting moeten uitstellen. Bij elkaar gaat het om 43.000 m² kantoorruimte. Tegelijkertijd profiteren andere techbedrijven juist van de toegenomen vraag naar online dienstverlening, blijkt uit onderzoek van Dealroom (datapartner van CBRE) naar techbedrijven in Amsterdam. Goed presterende techbedrijven zijn nog wel op zoek zijn naar nieuwe kantoorruimte. Bij elkaar zoekt deze groep 46.000 m² kantoorruimte. 

Aanhoudende activiteit door diverse Amsterdamse bedrijvigheid 

Ondanks de afgenomen vraag, staat de Amsterdamse kantorenmarkt er in de basis relatief goed voor. De leegstand was in maart historisch laag met een percentage van 3,4% en de pipeline aan nieuwbouwprojecten is beperkt. Daarnaast is de Amsterdamse bedrijvigheid divers. Aanwezigheid van bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening, de creatieve industrie en de genoemde techsector vormen een solide basis van de kantorenmarkt.  

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.