06
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Den Haag Central Business District wint aan functionaliteit

De dominantie van de overheid in het Central Business District van Den Haag zal vanwege consolidatie en het afstoten van verouderde kantoorgebouwen afnemen.

Het gebied zal zich hierdoor steeds duidelijker gaan profileren als een multifunctioneel zakendistrict. Dit blijkt uit CBRE’s The Hague Central Business District; An insider’s view. In dit rapport worden de ontwikkelingen binnen de kantorenmarkt in het topdistrict van Den Haag gedetailleerd in kaart gebracht.

Enerzijds biedt het terugtrekken van de overheid uit gehuurde kantoren kansen voor corporate eindgebruikers om de momenteel krappe markt te kunnen betreden. Anderzijds is de verwachting dat voor overtollige grootschalige overheidsgebouwen een andere oplossing, zoals herbestemming, zal worden gevonden. Dit zal de impact op de markt temperen, al zal een stijging van het huidige leegstandspercentage van 7,1% niet voorkomen kunnen worden.

De polarisatie die de Nederlandse kantorenmarkt kenmerkt is ook op Den Haag van toepassing. De concentratietrend, waarbij steeds meer kantoorgebruikers van de periferie naar de multifunctionele toplocaties bewegen, is in Den Haag duidelijk zichtbaar. De Haagse kantorenmarkt beweegt zich net als in de andere grote steden in Nederland in twee richtingen: een multifunctionele en goed bereikbare toplocatie als het Central Business District ziet een aanhoudende vraag naar kantoorruimte, waarbij de leegstand stabiel blijft of zelfs daalt. Het omgekeerde gebeurt op secundaire locaties. Voorbeelden van grote organisaties die zich recentelijk in het CBD hebben gevestigd zijn o.a. CB&I, Damco, HTM, Mn Services en AT&T.

CBRE verwacht dat het gebied als zakendistrict de komende jaren nog belangrijker zal worden, doordat de concentratie van hoofdkantoren en zakelijke dienstverleners blijft aanhouden. Het Haagse Central Business District kan, door het aanbod van kwalitatief hoogwaardige kantoorgebouwen, uitstekende bereikbaarheid en solide huurders, rekenen op blijvende belangstelling van beleggers, financiers en eindgebruikers. Door de groeiende diversificatie zullen risico’s meer gespreid worden en de mogelijkheden voor deze partijen verder toenemen.

Central Business District The Hague; An Insider's ViewCentral Business District The Hague; An Insider's View