Amsterdam,
16
november
2017
|
15:31
Europe/Amsterdam

Utrecht groeit met TMT-sector als motor

Domstad steeds meer Tech-stad

De vastgoedopname (met name van kantoren) in Utrecht groeit en wordt steeds gevarieerder. Naast de traditioneel nadrukkelijke aanwezigheid van de overheid en financiële dienstverlening in de Domstad, signaleert vastgoedadviesbureau CBRE een groei van bedrijven in de zakelijke dienstverlening en Technologie, Media & Telecom (TMT). Deze ontwikkeling draagt voor een belangrijk deel bij aan de groeiende vraag naar kantoorruimte en een dalende leegstand in Utrecht. Dit blijkt uit de vandaag verschenen ‘Property Perspective Utrecht’ van CBRE.

Jos Tromp, Head of EMEA Research
Als landelijk centrum van dienstverleners profiteert Utrecht van een sterk verbeterde economische groei in Nederland. Er zijn steeds meer bedrijven in de TMT-sector die in Utrecht groeien en huisvesting vinden. Ook heeft de krapte op de Amsterdamse kantorenmarkt een positieve invloed op de vraag naar kantoorruimte in Utrecht.
Jos Tromp, Head of EMEA Research

In Utrecht vormt de sector zakelijke dienstverlening nog steeds de grootste afnemer van kantoorruimte. In de periode 2010-2017 (derde kwartaal) was deze verantwoordelijk voor 30% van alle verhuurde kantoorruimte. Minder bekend is dat Utrecht zich ontwikkelt als een plek waar steeds meer kleinere TMT-bedrijven kunnen groeien en grote Tech-bedrijven zich graag vestigen. Al deze bedrijven zijn op zoek naar passende huisvesting. In de periode 2010-2017 nam de TMT-sector maar liefst 16% van de kantooropname voor zijn rekening

Meer kantoorruimte

Opmerkelijk is dat vooral de afgelopen vijf jaar een forse groei van de TMT-sector in Utrecht te zien is. Van 2013 - 2017 (t/m derde kwartaal) noteerde CBRE een opname van bijna 80.000 m² kantoorruimte in deze sector. Dit metrage is goed voor 20 procent van de totale opname in Utrecht. In de periode 2008 - 2013 werd ruim 65.000 m² kantoorruimte opgenomen door bedrijven in de TMT-sector. Dit was 16 procent van de totale opname.

Gevestigde namen

Inmiddels biedt de Domstad plaats aan gevestigde (inter)nationale namen zoals Bol.com, Oracle, Ziggo/Vodafone en Ingram Micro. De twee laatstgenoemden hebben in het laatste kwartaal van 2015 en het eerste kwartaal van 2016 grote kantoorruimten in Papendorp gehuurd. Bol.com is al sinds 2014 in Papendorp gevestigd. In het najaar van 2017 maakte Ziggo/Vodafone nogmaals de keuze voor Utrecht door de bedrijfsactiviteiten uit Amsterdam en Maastricht naar de Domstad te verhuizen. Vodafone koos voor een nieuw hoofdkantoor boven Hoog Catharijne in CBD.

Ook kleine bedrijven en start ups

Naast grote Tech-bedrijven weten ook de kleinere, minder bekende ondernemingen Utrecht te vinden als stad om zicht te vestigen en te groeien. Zo zijn Keylane, SnappCar, Skydreams, SURFnet en GreenPeak ook in Utrecht gevestigd. Met deze innovatieve en veelal snelgroeiende bedrijven sluit de stad zich aan bij de grotere kantorenmarkten van Europa zoals Amsterdam, Berlijn en Stockholm, waar de TMT-sector ook de stuwende kracht achter de groei van de kantorenmarkt is.

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.