25
juli
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Druk op A1 winkelruimte neemt verder toe

In haar nieuwste Market View Dutch Retail Property Market concludeert CB Richard Ellis dat de leegstand van winkelruimte zal blijven toenemen. Het consumentenvertrouwen zakte in de afgelopen paar maanden weer in, na een voorzichtig positiever sentiment in het begin van 2011. Daarmee blijft het bestedingsgedrag van Nederlandse consumenten zeer behoudend.

Hoewel de leegstand van winkels in het tweede kwartaal stabiel bleef ten opzichte van het voorgaande kwartaal, is de huidige leegstand – ruim 2,8 miljoen m2 winkelruimte, oftewel 8% van de totale winkelvoorraad – fors te noemen. Vooral aanloopstraten, kleinere winkelstrips en buurtwinkelcentra zonder prominente trekker kampen met groeiende leegstand.
Winkelunits op A-locaties blijven echter zeer gewild. Op de toplocaties zullen grote units meer belangstelling krijgen omdat diverse buitenlandse winkelketens een brandstore of een flagshipstore willen openen, het liefst in de grootste winkelsteden. Daarnaast groeit de vraag naar winkelruimte van E-shops en merken die niet eerder een fysieke winkel hebben gehad. Voor E-shops speelt onder meer mee dat een fysieke winkel kan bijdragen aan hun betrouwbaarheid. Waar nationale winkelketens uitbreidingsplannen uitstellen omdat de consument voorzichtig is met zijn winkeluitgaven, zijn internationale winkelketens nog steeds op zoek naar nieuwe vestigingsmogelijkheden. Kwartaal op kwartaal bleven de tophuren in de hoofdwinkelstraten van de G4 stabiel, vergeleken met een jaar geleden steeg de tophuur in Amsterdam en Utrecht licht. De beleggingsmarkt lag er net als in het eerste kwartaal rustig bij. Er werden geen winkelportefeuilles verhandeld en er waren uitsluitend Nederlandse partijen actief. Het totale beleggingsvolume in het tweede kwartaal bedroeg € 207 miljoen, bijna 70% minder dan in 2010 Q2.

Om het gehele Engelstalige rapport te openen kunt u op onderstaand document klikken.


MarketView Dutch Retail Property Market Q2 '11MarketView Dutch Retail Property Market Q2 '11