07
juni
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Een nieuw speelveld voor woningbeleggers

De Nederlandse woningmarkt is in transitie. Structurele veranderingen zullen het karakter van huurwoningen als belegging fundamenteel beïnvloeden.

Deze ontwikkelingen zijn voor vastgoedadviseur CBRE en investment manager CBRE Global Investors reden om in een gezamenlijk rapport een gedetailleerde analyse van de Nederlandse woningmarkt te maken. In dit rapport, dat op de Provada is uitgebracht, worden de gevolgen voor woningen als beleggingscategorie inzichtelijk gemaakt.

In tegenstelling tot sommige berichtgeving zijn de fundamenten van de woningmarkt goed. Het is namelijk een van de weinige groeiende vastgoedmarkten. In bepaalde regio’s en segmenten is zelfs sprake van schaarste. De vraag naar koopwoningen zal echter teruglopen door een laag consumentenvertrouwen, restrictieve financiering en de afbouw van fiscale subsidiëring. Tegelijkertijd wordt de sociale sector afgetopt, doordat woningcorporaties zich steeds meer op de eigenlijke doelgroep zullen (moeten) richten. De sector die hier met name van zal profiteren is de commerciële huurmarkt.

Een stijgende vraag in een markt met schaarste heeft een positief effect op de huurprijsontwikkeling, met name in het geliberaliseerde middensegment. Maar ook binnen het gereguleerde segment zijn er ontwikkelingen die huurstijgingen boven inflatie mogelijk maken. Qua kasstroom zijn en blijven woningen daarom een uitstekende inflatiehedge. De verwachting is wel dat exploitatiewaarde en leegwaarde van huurwoningen dichter bij elkaar komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat een ‘buy en hold’ strategie aantrekkelijker wordt dan een uitpondscenario. Daarmee wordt de juiste keuze ten aanzien van locatie, doelgroep en huurprijssegment steeds belangrijker voor het beleggingsrendement.


Woningmarkt in transitieWoningmarkt in transitie