10
december
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste taxateurs in NL gecertificeerd om Mortgage Lending Value te bepalen

Walter de Geus en Roderick Smorenburg van CBRE Valuation Advisory hebben eind november het CIS Hypzert (MLV) certificaat behaald dat hen het recht geeft om de Mortgage Lending Value (MLV) voor Pfandbriefbanken te bepalen.

Zij maken hiermee deel uit van de eerste selecte groep van 15 gecertificeerde taxateurs buiten Duitsland. Naast de twee taxateurs in Nederland zijn collega’s van CBRE in Duitsland, Scandinavië, Centraal Oost Europa en Spanje gecertificeerd.

Het certificaat, dat is uitgegeven door het in Duitsland erkende HypZert Certification Committee, stelt De Geus en Smorenburg in de gelegenheid te voldoen aan de stijgende vraag om de Mortgage Lending Value (MLV) van vastgoed te bepalen. Deze waardering is van belang bij de hypotheekverstrekking door de Pfandbriefbanken; banken die obligaties (pandbrieven) uitgeven die gedekt zijn door de verstrekte hypotheken. De waarde van het vastgoed wordt hierbij bepaald door een voorzichtige inschatting te maken van de toekomstige verkoopbaarheid van een onroerende zaak. De taxateur houdt daarom rekening met de waardeontwikkeling van het vastgoed op de lange termijn, de normale en lokale marktcondities en het huidige gebruik, alsmede alternatieven voor het juiste gebruik van het vastgoed. Speculatieve elementen over het toekomstig gebruik worden niet meegenomen in deze taxaties.

Deze MLV is input voor één van de analysetechnieken om het risico te kunnen vaststellen van de hypotheekportefeuille van een bank volgens EU-richtlijnen. Het betreft een langetermijn-risicobepaling die niet toepasbaar is op een waardering op een bepaald moment. Daardoor verschilt dit waardebegrip wezenlijk van de marktwaardedefinitie.