15
juli
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Europees beleggingsvolume in Q2 gestegen tot € 13 miljard;

• Het beleggingsvolume in Europees commercieel vastgoed heeft in het tweede kwartaal een lichte stijging laten zien. Met een totaal van € 13 miljard werd 12% meer omgezet dan in de eerste drie maanden, toen het totale volume € 11,6 miljard bedroeg. Vooral in de laatste weken van het kwartaal steeg de beleggersvraag sterk, met name in het Verenigd Koninkrijk, waar 60% van het totale Q2 volume in de eerste dagen van juli werd geregistreerd.

• Het beleggingsvolume was in het tweede kwartaal vooral geconcentreerd in de Europese marken die tot nog toe de grootste prijscorrecties hebben laten zien, met name Spanje en het VK. Dat neemt niet weg dat bijna de helft van de 27 onderzochte landen een toename in beleggingsvolume hebben laten zien, waaronder alle grote West-Europese markten.

• Het verbeterde sentiment op de beleggingsmarkt manifesteerde zich ook in stabiliserende aanvangsrendementen. De ‘CBRE EU-15 All Property Average Prime Yield’ is in het tweede kwartaal met slechts twee basispunten gestegen tot 6,13%, terwijl het gemiddelde aanvangsrendement voor kantoren zelfs twee basispunten daalde, tot een niveau van 6,19%.

• In Nederland trok de beleggersvraag veel sterker aan dan het Europees gemiddelde. In het tweede kwartaal werd circa € 900 miljoen aan commercieel vastgoed omgezet, bijna het dubbele van het volume dat in de eerste drie maanden werd bereikt. Daarbij zijn de aanvangsrendementen voor eersteklas kantoor- en winkelvastgoed ook in Nederland gestabiliseerd.

Klik hieronder om het volledige Engelstalige rapport te lezen.

European Investment Quarterly Q2European Investment Quarterly Q2