28
januari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Europees beleggingsvolume logistiek vastgoed op hoogste niveau sinds 2007

De Europese logistieke en industriële vastgoedmarkt trok in 2013 meer dan €14 miljard aan investeringen – het hoogste volume sinds 2007 en een toename van 50% ten opzichte van 2012. Dit blijkt uit het laatste onderzoek van CBRE.

Bedrijfsruimte blijft kapitaal aantrekken, zo blijkt uit het investeringsvolume in 2013 dat voorgaande jaren met afstand overtreft. Afgelopen jaar toonden nieuwe groepen investeerders interesse in de sector, waaronder Sovereign Wealth Funds uit Azië en het Midden-Oosten en Noord-Amerikaanse pensioenfondsen. De invloed van private equity is eveneens sterk gegroeid en verwacht wordt dat deze partijen in 2014 hun interesse blijven behouden.

De core markten in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk waren dominant met een aandeel van bijna twee derde van de totale activiteit in de sector. In termen van groeipercentages lieten de Zuid-Europese markten, waaronder Spanje en Italië, de grootste stijgingen zien. Ook Centraal en Oost-Europa liet een scherpe toename in activiteit zien.

Het investeringsvolume in Nederlandse bedrijfsruimte kende eveneens een zeer sterke groei, met name in de tweede helft van het jaar. In totaal werd vorig jaar voor € 760 miljoen in bedrijfsruimte gestoken, het hoogste volume sinds 2008.

Dries Castelein, Senior Director Industrial & Logistics CBRE: “Wanneer we alleen naar logistiek en multi-let vastgoed kijken gaat het zelfs om het hoogste volume sinds 2007. Opvallend was het aantal portefeuilles dat vorig jaar werd verhandeld, waarbij voor het eerst sinds jaren grootschalige multi-let portefeuilles van de hand werden gedaan. Ook in Nederland deed private equity uitdrukkelijk zijn intrede, hoewel het merendeel van de kopers gespecialiseerde fondsen betrof. De gunstige marktdynamiek en het vooruitzicht op productie- en exportgroei maakt gestandaardiseerde bedrijfsruimte in Nederland een gewilde vastgoedbelegging.”