17
oktober
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Europees beleggingsvolume stijgt met 21% op jaarbasis

- Activiteit bereikt hoogste niveau sinds Q3 2007 -

De Europese vastgoedbeleggingsmarkt beleefde haar sterkste kwartaal sinds 2007 met een transactievolume van € 35,5 miljard, een stijging van 21% ten opzichte van het derde kwartaal in 2012. Dit blijkt uit CBRE’s European Investment Quarterly MarketView.

Het vertrouwen van beleggers lijkt hiermee teruggekeerd. Met name de belangrijkste vastgoedmarkten van West-Europa – Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk – kenden een zeer sterk derde kwartaal, maar ook in Nederland kwam het transactievolume in Q3 uit op € 1,2 miljard, een stijging van ruim 63% op jaarbasis.

De landen die het meest getroffen zijn door de Eurocrisis lieten eveneens een stevig herstel zien en kenden procentueel de grootste stijgingen. In Zuid-Europa (Spanje, Italië en Portugal) kwam het totale beleggingsvolume in commercieel vastgoed in het derde kwartaal uit op € 2,2 miljard, een stijging op jaarbasis van maar liefst 145%. In Ierland was dit in dezelfde periode 354%. Deze cijfers wijzen erop dat opportunistische beleggers zijn teruggekeerd in Europa en zich met name op de markten richten die zich momenteel in de herstelfase bevinden.
Zowel de core als de opportunistische sectoren van de vastgoedmarkt zijn momenteel in trek bij beleggers. In Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een groot aantal risicomijdende beleggers actief dat zich alleen op ‘prime’ vastgoed richt. Het aantal opportunistische beleggers dat zijn pijlen op Europa richt is echter groeiende en heeft steeds meer geld te besteden, wat met name tot activiteit leidt in de landen die het hardst door de crisis getroffen zijn.

In Nederland zijn beide groepen beleggers in toenemende mate actief, hetgeen de grote stijging in beleggingsvolume verklaart. Aan de bovenkant van de markt neemt de interesse van core beleggers toe en is er inmiddels weer druk op de prijzen ontstaan. Dit geldt met name voor kantoren op de Amsterdamse Zuidas en voor hoogwaardig industrieel vastgoed. Daarnaast is een toenemend aantal beleggers actief dat zich richt op secundaire portefeuilles. Het gaat hierbij met name om private equity uit de Verenigde Staten.

European Investment Quarterly MarketViewEuropean Investment Quarterly MarketView