06
maart
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Europese belegger verschuift focus naar bedrijfsruimte en logistiek

Beleggers in Europa laten voor 2012 een sterke verschuiving in voorkeur naar de bedrijfsruimtesector zien, zo blijkt uit onderzoek van CBRE.

Dit komt naar voren in de jaarlijkse “Investor Intentions Survey” van CBRE die tijdens de MIPIM in Cannes gepresenteerd wordt, een onderzoek naar de beleggingsvoorkeuren van meer dan 340 vooraanstaande vastgoedbeleggers.

Binnen Europa wordt het Verenigd Koninkrijk gezien als de meest aantrekkelijke markt voor bedrijfsruimte, maar ook Duitsland wordt als een gunstige markt beoordeeld, een gevolg van de relatief sterke economische groei in dat land. Met name door een aantal portefeuilleverkopen aan het eind van 2011 steeg het Europese beleggingsvolume voor bedrijfsruimte vorig jaar met 12%.

In Nederland steeg het beleggingsvolume voor bedrijfsruimte zelfs met 73%, vooral gedreven door aankopen van logistiek vastgoed. De logistieke markt kende hier een sterk jaar waarin onder meer de leegstand fors terugliep. Door het beperkte aanbod aan ‘prime’ assets, dat zich ook in Nederland manifesteert, verwacht CBRE dat beleggers hun focus naar kortere huurcontracten op strategische locaties zullen verleggen.

20% van de deelnemende beleggers heeft aangegeven dat voor het komende jaar bedrijfsruimte en logistiek de meest aantrekkelijke sector is om aan te kopen, tegenover een percentage van 13% in 2011. Dit is de sterkste toename in voorkeur van alle vastgoedsegmenten. Verwacht wordt dat de trend zich dit jaar doorzet, gedreven door een aantrekkelijk direct rendement en de daaruit voortvloeiende defensieve kenmerken die in de huidige markt gewenst zijn.

Grafiek Investors Intentions SurveyGrafiek Investors Intentions Survey