Amsterdam,
20
januari
2021
|
14:18
Europe/Amsterdam

Europese beleggingsvolumes op hoger niveau dan verwacht

Het beleggingsvolume in commercieel vastgoed in Europa bedroeg in 2020 €275 miljard, aldus internationale vastgoedadviseur CBRE. Dit is een daling van 17% vergeleken met het volume van € 331 miljard in 2019; een beter resultaat dan in eerste instantie werd verwacht na de uitbraak van corona.

  • Totale beleggingsvolume in Europa in 2020 17% lager dan in 2019
  • Duitsland was in 2020 de meest liquide Europese beleggingsmarkt
  • Zorgvastgoed, logistiek vastgoed en woningen trokken meer kapitaal aan dan vorig jaar

De meeste beleggingen in Europa werden gedaan in Duitsland, met een totaal beleggingsvolume van € 79,3 miljard – slechts 5% onder recordjaar 2019. Ook Scandinavië behaalde een sterk resultaat, met een totaal beleggingsvolume van € 43,4 miljard; 1% hoger dan het jaar daarvoor. De een na grootste beleggingsmarkt in Europa was het VK, met een volume van € 45,8 miljard; 25% lager dan het jaar ervoor. Frankrijk eindigde op de derde plek met een volume van in totaal € 29 miljard; 39% lager dan in 2019.

Zorgvastgoed, industrieel vastgoed en woningen bleken tijdens de pandemie veerkrachtig, met een stijging van respectievelijk 13%, 7% en 6% ten opzichte van 2019. De woningsector bleek de een na grootste beleggingssector in Europa, na kantoren, waar de beleggingsvolumes met 31% daalden ten opzichte van 2019. Beleggingen in retail namen ten opzichte van 2019 af met 6%, waarbij de pandemie zorgde voor extra druk bovenop de bestaande structurele veranderingen als gevolg van de groei van e-commerce. Hotels werden het hardst geraakt; hier daalde het volume met 66% ten opzichte van 2019.

Activiteiten in het vierde kwartaal

Het Europese beleggingsvolume in het vierde kwartaal van 2020 was met € 89,2 miljard 27% lager dan in het vierde kwartaal van 2019, dat het beste kwartaal ooit was. In Scandinavië en Nederland bereikten de beleggingsactiviteiten in het laatste kwartaal van 2020 echter een recordhoogte, met kwartaalvolumes van respectievelijk € 16,2 miljard en € 8,7 miljard. Ook voor de woningensector bleek het vierde kwartaal van 2020 het sterkste kwartaal ooit, met € 19,9 miljard aan beleggingen, en in Europese industrieel vastgoed bedroegen de beleggingen € 15,8 miljard – het op een na hoogste kwartaalvolume ooit.

Chris Brett, Managing Director EMEA Capital Markets bij CBRE licht toe: “De coronacrisis is een zeer uitzonderlijke situatie met een enorme impact op de vastgoedbeleggingsmarkt. Het vaccinatieproces geeft de markt het nodige optimisme, maar het begin van het jaar is zeker nog uitdagend vanwege het hoge aantal besmettingen in heel Europa. Structurele factoren blijven echter van belang voor de markt en we verwachten dan ook dat de sterke interesse in logistiek vastgoed en woningen zal aanhouden. We verwachten daarnaast een sterke vraag naar core kantoorobjecten met hoogwaardige faciliteiten voor de gebruikers, waarbij met name welzijn en ESG belangrijke thema’s zijn. Ook zal de vraag naar vastgoed vanuit de life science-sector aanhouden. Dit kan ertoe leiden dat de rendementen voor dit soort objecten als gevolg van de sterke vraag aantrekken, en nog verder zullen toenemen als de reisbeperkingen worden versoepeld. Core+ kantoorruimte krijgt waarschijnlijk een nog verdere herwaardering en wordt daarmee mogelijk tegen het midden van 2021 interessant voor beleggers. Als gevolg van de Brexit verwachten wij dat er een grotere vraag ontstaat naar vastgoed in het VK dan in 2020, met een grotere, geografisch meer verspreide, groep van geïnteresseerden voor de beste objecten.”