02
juni
2008
|
00:00
Europe/Amsterdam

Europese kantoorhuren blijven stijgen

De kantoorhuren in de regio EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) blijven stijgen, maar huurders worden terughoudender. Dat meldt CB Richard Ellis in haar onlangs verschenen EMEA Office Market View.

De index voor de kantoorhuren in 27 landen steeg 1,9 procent op kwartaalbasis en 9,3 procent op jaarbasis. Regionaal zijn er echter grote verschillen. Stevige groei op jaarbasis werd geboekt in Centraal- en Oost-Europese markten als Moskou en Praag.

Parijs, Madrid en Amsterdam zitten nog enigszins in de lift. In de Duitse markten en in Brussel, Stockholm en Dublin bleven de huren stabiel.

Op dit moment doet de sterkste neerwaartse druk zich voor in de Londense City, waar de aanvangshuren in het eerste kwartaal met 7 procent daalden. De recente verzwakking van een aantal grote Europese economieën begint ook de huuractiviteit in andere markten negatief te beïnvloeden. De totale opname in de vijftien grootste markten bedroeg in het eerste kwartaal 2 miljoen vierkante meter. Dat is lager dan het gemiddelde van 2,5 miljoen over de afgelopen twee jaar. In Frankrijk, Madrid en Parijs daalde opname over het eerste kwartaal met 10 procent.