Amsterdam,
08
november
2022
|
10:53
Europe/Amsterdam

Europese logistieke bevoorrading zakt naar laagste niveau

Media contact: Irene Martini

Uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE blijkt dat het aanbod van Europese logistieke ruimte is gedaald tot een historisch laag punt, met een gemiddelde leegstand in de hele regio van net onder de 2,3%, een daling van 50 basispunten ten opzichte van vorig jaar.

De opname in 2022 tot en met het derde kwartaal bedroeg 19,56 miljoen m², een daling van 2,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De lage leegstand van logistieke ruimten zoals distributiecentra zorgt ervoor dat gebruikers een beperkte keuze hebben in het aanbod.

Door het lage aanbod worden de huurprijzen nog hoger. Verschillende locaties in Europa laten verdere stijgingen van hun tophuren zien in het derde kwartaal van 2022. Amsterdam zag de tophuren met 25% stijgen ten opzichte van het derde kwartaal van 2021. Daarna volgden Lyon, Bristol en Kopenhagen, met respectievelijk 13%, 12% en 8%.

Jim Orsel, hoofd Industrial & Logistics bij CBRE: “Veel locaties in Europa hebben te maken met een historisch lage leegstand. Het vergroten van het aanbod, meer logistiek vastgoed, wordt gehinderd door hoge financieringskosten, stijgende bouwkosten en hogere exit-yields. In Nederland komt daar de schaarste van de grond nog bij. En als gevolg van het schrappen van de bouwvrijstelling zal de bouw van logistiek vastgoed waarschijnlijk in veel gevallen worden vertraagd."

In de afgelopen twee jaar werden er al talloze records op de logistieke vastgoedmarkt gebroken, en door onder andere de toename van e-commerce blijft de vraag groot. Hierdoor is deze sector in de basis beter gepositioneerd dan veel andere commerciële vastgoedsectoren in Europa, maar ook hier worden gebruikers voorzichtiger vanwege de macro-economische vooruitzichten.

Boilerplate

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.