Amsterdam,
06
juni
2016
|
10:02
Europe/Amsterdam

Europese retailers domineren grensoverschrijdende expansie

Retailers blijven internationaal groeien. Grote ‘gevestigde’ winkelsteden in Europa, Midden-Oosten en Afrika zijn sterk vertegenwoordigd in de top 10 wereldwijde markten waar retailers zich willen vestigen. Met name Europese winkelketens slaan hun vleugels uit over het continent en de rest van de wereld. Van alle retailers die vorig jaar een nieuwe markt betraden, kwam 59% uit Europa. Toch is de internationale expansie minder hard gegroeid in 2015, het gemiddelde aantal nieuwe toetreders op stadsniveau steeg met een bescheiden 3,1%. Dit blijkt uit de 9e editie van het onderzoek ‘How Global is the Business of Retail, beschikbaar via www.cbre.nl.

Amsterdam verwelkomde afgelopen jaar 18 nieuwe internationale winkelketens waaronder Søstrene Grene, Stradivarius, Bolia en Sandro. In Rotterdam vestigden zich 5 nieuwe toetreders waarvan TK Maxx en Jamie’s Italian sprekende voorbeelden zijn. Hiermee is 36% van alle internationale winkelketens in Nederland aanwezig.

Krijn Taconis, Executive Director Retail
We zien nog steeds grote interesse van internationale winkelketens in de Nederlandse markt. Mede door een groot aantal faillissementen is er in het Nederlandse winkellandschap nog voldoende ruimte voor en vraag naar nieuwe, internationale toetreders. Zowel betaalbare labels als het Duitse sportkledingmerk Snipes als internationale luxe merken zoals Michal Negrin wisten de weg naar Nederland te vinden. De meeste buitenlandse winkelketens vestigen zich in  eerste instantie in Amsterdam, bij voorkeur in grotere winkelpanden op A-locaties.
Krijn Taconis, Executive Director Retail

Londen meest internationale winkellocatie
Londen heeft met 57,9% aanwezige internationale retailers haar positie behouden als meest internationale winkellocatie wereldwijd. De Britse hoofdstad blijft een magneet voor internationale retailers die hun merk willen presenteren. 39 nieuwe merken, waarvan de meerderheid uit de Food & Beverage sector, hebben zich in 2015 in Londen gevestigd. Na Londen volgt Dubai op de voet, met 57,0% en Shanghai met 54,4% aanwezige internationale retailers. New York (46.6%), Singapore en Moskou staan op een gedeelde 5e plaats. Nederland staat op een 24e positie, 36,2% van de internationale retailers is hier vertegenwoordigd.

CBRE verwacht dat de belangstelling van internationale retailers zal verschuiven naar het westen en groeiende steden in Afrika en Latijns-Amerika, naarmate het economische klimaat in het oosten minder zekerheid biedt. Daarnaast lijken gevestigde markten als Duitsland, het VK, Frankrijk, de VS en China prioriteit te krijgen.

Dat retailers minder snel expanderen komt volgens de vastgoedadviseur mede doordat veel retailers nu meer kapitaal investeren in e-commerce platforms. Retailers kijken kritischer naar hun winkelportfolio en waken over de juiste mix van locaties, waarbij ze ook nieuwe concepten in overweging nemen, zoals winkels op luchthavens of treinstations. De combinatie clicks & bricks wordt steeds belangrijker.

Winkelcentra gaan een belangrijke rol spelen als het gaat om het creëren van extra mogelijkheden om uit te breiden. Het is daarbij wel van belang dat eigenaren van winkelcentra kritisch kijken naar wat zij de consument kunnen bieden. In veel gevallen zullen winkelcentra zich moeten herpositioneren, met meer aandacht voor food & beverage concepten, leisure en lifestyle, maar ook aandacht voor diversificatie van de traditionele retail mix. Met name nieuwe en verse food & beverage merken zullen een belangrijke rol gaan spelen in de levensduur van winkelcentra.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.

Interesse van buitenlandse winkelketens in Nederland blijft groot

06
jun
2016
www.nu.nl