03
februari
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Gemengd beeld verhuurmarkt kantoren in Randstad

In 2009 liet de verhuurmarkt voor kantoren van de vier grote steden in de Randstad een gemengd beeld zien. Dit blijkt uit de onlangs verschenen MarketView Randstad Offices van vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

In vergelijking met 2008 ontwikkelde de verhuurmarkt in Den Haag zich gunstig doordat de Belastingdienst en KPMG grote kantoormetrages (respectievelijk 20.000 m2 en 10.000 m2) opnamen. Wel ligt in Den Haag het opnamecijfer al enkele jaren ver onder het langjarig gemiddelde opnameniveau van de stad en dit het was ook geval in 2009. Waar de Rotterdamse verhuurmarkt zich in 2008 nog zeer gunstig ontwikkelde, liep in 2009 de vraag van huurders sterk terug en eindigde het opnamevolume iets onder de 70.000 m2, een daling van circa 55% ten opzichte van 2008. Ook in Amsterdam was er sprake van verminderde vraag naar kantoren, al daalde het opnamevolume met circa 24% toch minder hard dan in 2008 (circa 30%). Het viel op dat het Atlas ArenA complex in Zuidoost veel huurders aantrok, waaronder CapGemini en American Express, terwijl dit complex niet zo lang geleden nog veel leegstand kende. Doordat er in Utrecht wat meer kantoorruimte werd verhuurd dan in 2008, zette de daling van de vraag naar kantoren die al jaren in Utrecht wordt waargenomen, niet verder door. De satellietsteden hebben het moeilijk onder de aanhoudend verminderde vraag naar kantoren en groeiende leegstand in de kernsteden. Toch wisten Hoofddorp en Amstelveen huurders zoals BSH, Asics Europe en Esprit te trekken met nieuwe kantoorprojecten. Commerciële organisaties hielden in het algemeen pas op de plaats; de activiteit op de verhuurmarkt moest vooral komen van non-profit organisaties en (semi)overheidsinstellingen.

Ook de Haagse beleggingsmarkt presteerde in 2009 beter dan in 2008, dankzij de verkoop van de kantoren van Aegon (40.500 m2), KPN (30.700 m2) en CBS (Double U: 30.000 m2). In totaal werd er in de Hofstad bijna € 230 miljoen in kantoren geïnvesteerd (waarvan het overgrote deel werd gerealiseerd door de drie eerdergenoemde transacties), tegen circa € 80 miljoen in 2008. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zette de trend van minder transacties en minder grote deals onverminderd door; deze steden zagen het totale beleggingsvolume meer dan halveren in vergelijking met het voorgaande jaar. Nederlandse en Duitse beleggers domineerden de beleggingsmarkt. De grootste beleggingsdeals in de Randstad kwamen bijna alle voor rekening van Duitse investeerders.

Klik op de link hieronder om het volledige rapport in te zien.


Randstad Offices