Amsterdam,
16
juli
2018
|
08:23
Europe/Amsterdam

Groeiend tekort aan zorgappartementen

Gebrek aan 32.000 vrije sector appartementen remt doorstroom woningmarkt

Er is een groeiend tekort aan vrije sector zorgappartementen1 in Nederland. Door een sterk toenemende vraag is het huidige tekort opgelopen tot 32.000 appartementen. Dit tekort zal toenemen tot circa 52.000 in 2040 als er niet wordt bijgebouwd. Doordat senioren momenteel minder snel verhuizen vanwege een gebrek aan passend aanbod, wordt de doorstroom op de woningmarkt geremd. Dit blijkt uit onderzoek van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Tekort per regio

Het tekort aan vrije sector zorgappartementen in 2040 beperkt zich niet tot de Randstad en ligt verspreid over heel Nederland. De grootste concentraties met tekorten in 2040 liggen in de COROP-gebieden Utrecht, Groot-Amsterdam, Groot-Rijnmond, Veluwe en diverse gedeelten in Noord-Brabant. Dit geeft de noodzaak aan van investeringen in vrije sector zorgappartementen door het gehele land.

In het onderzoek is op gemeentelijk niveau onder andere rekening gehouden met het aantal ouderen, de hoeveelheid thuiszorgindicaties, de verhuisgeneigdheid, de huidige woonsituatie van 65+ers (koop, sociaal of vrije sector), het besteedbaar inkomen en het bestaande aanbod vrije sector zorgappartementen.

Jeroen Hermus, Director Healthcare
Om het groeiende tekort aan te pakken en de doorstroom van de woningmarkt te stimuleren moeten er nieuwe zorgappartementen ontwikkeld worden die aansluiten bij de woonwensen van ouderen. Als beleggers, ontwikkelaars en zorginstellingen de handen in één slaan kunnen zij gezamenlijk inspelen op de groeiende vraag in de markt en het aanbod zorgappartementen sterk vergroten.
Jeroen Hermus, Director Healthcare

Groei beleggingen in zorgvastgoed

Steeds meer beleggers zien kansen in het investeren in zorgvastgoed, waaronder vrije sector zorgappartementen. In de eerste helft van 2018 werd ruim 345 miljoen in deze sector geïnvesteerd, een stijging van 48% ten opzichte van het eerste half jaar van 2017. Het totale volume dat door beleggers in deze sector in 2017 werd geïnvesteerd bedroeg EUR 631 miljoen. Circa 40% van het vastgoed dat in de eerste helft van 2018 werd verkocht, was in eigendom van zorginstellingen. Circa 30% van het vastgoed is verkocht aan buitenlandse investeerders.

 

Het rapport is hier te downloaden.

1 Definitie zorgappartement: Zelfstandige levensloopbestendige appartementen geschikt voor het ontvangen van zorg, waarbij in het complex of in de directe nabijheid een zorgexploitant gevestigd is om naar behoefte tot aan 24 uur per dag zorg te leveren aan de bewoners.
Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.