Amsterdam,
23
januari
2015
|
08:26
Europe/Amsterdam

Groeiende interesse vanuit Azië voor Nederlands vastgoed

Sloterdijk

De interesse van buitenlandse investeerders in Nederlands commercieel vastgoed groeit. Steeds meer beleggers, met name uit Azië, zijn geïnteresseerd in de aankoop van Nederlandse gebouwen, zoals kantoren, winkelcentra en woningportefeuilles. Dit maakt CBRE, adviesbureau voor commercieel vastgoed, bekend in het kader van de ‘Investment Outlook 2015’.

Volgens Machiel Wolters, Director Research and Consulting van CBRE gaat het voornamelijk om beleggers uit landen zoals Japan en Singapore, maar ook uit China, Maleisië en Zuid-Korea. “Hun interesse beperkt zich niet alleen tot oriënterende bezoeken, maar heeft zich ook geuit in de eerste concrete biedingen. Daarmee lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat dit leidt tot de eerste grote aankoop door een Aziatische partij.”

De instroom van nieuw buitenlands kapitaal wordt ingegeven door twee ontwikkelingen. In de eerste plaats is Nederlands vastgoed gunstig geprijsd ten opzichte van andere Europese kernlanden. De prijzen voor langjarig verhuurde, moderne kantoorpanden liggen in Londen en Parijs bijvoorbeeld zo’n 35% hoger dan in Amsterdam. In Aziatische steden zoals Singapore en Hong Kong zijn dergelijke kantoren zelfs dubbel zo duur.

Daarnaast zal naar verwachting in 2015 ook de huurdersmarkt voor commercieel vastgoed aantrekken. Door een voorspelde groei in werkgelegenheid, productie en export zullen met name de bedrijfsruimtemarkt en kantorenmarkt profiteren van een aantrekkende gebruikersvraag, en dit trekt beleggers aan.

Bovendien neemt de kapitaaldruk in Azië toe. Er is hier veel kapitaal bij institutionele beleggers beschikbaar. Zij zoeken naar mogelijkheden om dit meer te beleggen in vastgoed, dan zij voorheen deden. Het relatief gunstige risicoprofiel van Europese kwaliteitsvastgoed trekt daarom hun aandacht. Door het toetreden van deze partijen breidt het speelveld van internationale beleggers zich uit, wat de competitie op de Nederlandse markt verder zal doen toenemen.

Ook op de financieringsmarkt is dit duidelijk merkbaar. In lijn met de beleggersvoorkeuren wordt het steeds makkelijker om leningen te krijgen voor Nederlands vastgoed, wat zich bovendien vertaalt in een hogere bevoorschotting (LTV) en gunstigere marges.

 

Over CBRE

Over CBRE Group, Inc.
CBRE Group, Inc. (NYSE:CBRE), een Fortune 500- en S&P 500-bedrijf met het hoofdkantoor in Dallas, is 's werelds grootste advies- en beleggingsbureau voor commercieel vastgoed (in termen van de omzet in 2023). De organisatie heeft meer dan 130.000 werknemers (inclusief werknemers van Turner & Townsend) en bedient klanten in meer dan 100 landen. CBRE biedt strategisch advies en begeleiding bij de aan- en verkoop en aan- en verhuur van vastgoed, corporate services, property-, facility en projectmanagement, taxaties, (her)ontwikkeling, investment management en research & consulting. Bezoek onze websites www.cbre.nl en www.cbre.com.